Редовната войска и жандармерията на Сърбия са изпратени в неделя близо до граничния пункт с Косово „Ярине“, съобщава Gazeta Express, цитирана от Агенция Фокус.

Части на Сръбската армия са изпратени в Рудница, което е на метри от граничния пункт „Ярине“.

Според агенция „Kosovapress“, която цитира свои източници, Сръбската армия и жандармерия контролират всички, които влизат или напускат Косово.
Според източници това е първия път, откакто Косово обяви независимостта си през 2008 година, в който Сърбия изпраща армията си на границата с Косово.

„Сръбски части не са виждани до границата откакто Косово обяви независимост и тяхното присъствие изненада косовската гранична полиция.

Причините за разполагането на сръбската армия до косовската граница остава неясна“, заявява източник.

След изявлението на косовския министър-председател Рамуш Харадинай, съгласно което Прищина ще се съгласи на помирение с Белград в замяна на признаване на независимостта на най-младата държава на Балканите, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин направи рязък коментар, предава в същото време македонската информационна агенция „Макфакс“.

„Дали сам измисли това или някой ти помогна?“, бе язвителният въпрос, отправен от Вулин.

„Първо насилвате жени и убивате деца, палите села, ограбвате имоти, убивате полицаи и войници.

Унищожихте десетки църкви и манастири, опитахте се да вземете незаконно територията на Сърбия, погазихте всяка дума, която сте дали в диалога в Брюксел, а сега помните, че Сърбия е приела всичко, и вие все още търсите помирение за конфликт, който Сърбия нито е търсила, нито е предизвикала.

И да повторим още веднъж въпроса: сами ли го измислихте това или някой ви помогна?», коментира Вулин.

Тагове: ;