За последните 10 години «Фейсбук» е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства, които им отварят достъп до личните данни в социалната мрежа. Повечето от тези договори продължават да са в сила, пише «Ню Йорк таймс», цитиран от БГНЕС.

Според разследването на вестника достъп до данните на потребителите са получили «Епъл», «Майкрософт», «Амазон», «Самсунг» и др.

Производителите на смартфони са получили достъп до данните на само на използващите социалната, но и до данните на техните приятели, при това без тяхното съгласие.

Блокирането на функцията «сподели» не винаги помага, разкрива «Ню Йорк таймс». «Фейсбук» ще продължи да събира информация не само от потребителите си, но и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията на социалната мрежа, включително и whatsapp, съобщи през май пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на «Фейсбук» отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите в скандалите около «Кембридж Аналитика» са европейски граждани. Зукърбърг обаче твърди, че «Фейсбук» ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), които влязоха в сила на 25 май.

Тагове: ; ; ; ;