Комисията по транспорт на Европейския парламент ще обсъди днес предлаганите промени в правилата за работата на дружествата за международни пътни превози.
Промените предвиждат международните водачи да могат да прекарат у дома или на друго място по техен избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа след всеки четири последователни седмици. Въвежда се определение за дом на водача — там, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС

Водачът ще трябва да съобщава месец предварително на своя работодател, ако ще ползва почивката си на място, различно от дома си (частен имот по избор). Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това.
По желание на водача дневните почивки ще може да бъдат ползвани в превозното средство, ако то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно. Постепенно ще бъдат намалени разликите в размера на глобите в ЕС за еднакви провинения на международните водачи. ЕП отчита, че най-често срещаните нарушения са свързани с времето за почивка (25 на сто), почивките по време на работа (23 на сто), воденето на дневник за времето на управление (17 на сто) и времето за управление (16 на сто).
Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.

Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

Тагове: ;