През последните седмици президентът Клаус Йоханис е много по-активен. Три пъти поиска оставката на премиера Виорика Дънчила и критикува правителството при всеки удобен случай.
Натискът върху коалицията Социалдемократическа партия (СДП)-Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) е видим, а Ливиу Драгня реагира видимо притеснено и вече не отрича възможен опит за импийчмънт на президента. Но този факт остава само на думи, защото подобно политическо действие, според мен, има все по-малко шансове за успех.
Управлението на СДП-АЛДЕ е все по-оспорвано и заради отчайващото представяне на ръководителя на правителството. Едновременно със съобщението, направено от (бившия премиер) Виктор Понта, че има достатъчен брой парламентаристи, за да сформира самостоятелна група в законодателния орган, се оказа, че някои от народните представители на управляващата коалиция са започнали да напускат социалдемократическия кораб.
Ливиу Драгня не иска да стои със скръстени ръце, докато чака СДП да потъне. Но няма много какво да направи. В последно време основното му занимание е да реагира на критиките на президента, да заплашва и да кара другите да оказват натиск върху колегите му от партията.
Обвързването с Виорика Дънчила се превърна в задушаващ товар. Правителството се превърна в шега, в подигравка. Как можеш вече да искаш да те възприемат сериозно, докато хората дебнат грешките на г-жа Дънчила, а всяка нейна публична поява е възприемана като нов повод за национално забавление?
Крехкостта на г-жа Дънчила се прехвърли не само върху Ливиу Драгня, но и върху партията. Дори и (лидерът на АЛДЕ Калин Попеску) Таричану се зарази и започна да става смешен, докато се мъчеше да възхвалява до небесата настоящия премиер.
Управлението на СДП днес изглежда като комедия. Нито едно решение вече не се ползва с доверие, не се приема сериозно. Но беше естествено да се стигне дотук. Ливиу Драгня трябваше да избере между един способен и с характер премиер, който би се изкушил да поеме и партията, или един подчинен премиер, без характер и авторитет, който обаче направи правителството за смях.

Ливиу Драгня избра втория вариант, опитвайки се да се задържи възможно най-дълго на власт. Но това го превърна в уязвим лидер и оспорван дори в рамките на партията, според редица източници.
Влиянието на Драгня е все по-малко. Стигнал е дотам да разчита на малък брой приближени, отдалечавайки се все повече от основите на политическата формация. Това, което все още го държи на преден план, е едно парламентарно мнозинство, което скоро ще бъде подложено на тест от вота на недоверие, който ще бъде внесен от опозицията.
Не мисля, че СДП ще успее да промени нещо в начина, по който се съотнася с политическата действителност. За да направи това, ще има нужда от реформа, а на една партия в Румъния, която се намира на власт, й е невъзможно да се реформира, по-скоро ще изчезне.

Такъв беше случаят с Демократично-либералната партия, една формация, която предпочете да се влее в Национално-либералната партия заради неспособността на лидерите й да я реформират след икономическата криза.
По подобен начин се очертава и трасето на СДП, на която ще й бъде много трудно да се отърве от призрака на Ливиу Драгня и на Виорика Дънчила.
Влиянието на общественото мнение върху политическите партии е достигнало най-високото си ниво на интензивност заради развитието на информационните технологии. Хората имат възможност да реагират бързо, да участват в политическия живот чрез социалните мрежи, да се изразяват. В тази нова среда грешките в управлението, в лидерството се уголемяват и бързо стигат до милиони хора, а бремето на един лош имидж е почти непоправимо.
За СДП ще бъде безкрайно трудно да мине през катастрофата, причинена от Виорика Дънчила. Затова, според мен, социалдемократическата формация е по-близо, отколкото смята, до пропукване преди европарламентарните и президентските избори, които ще се състоят следващата година.
Виктор Понта се готви за отмъщение срещу този, който го детронира и изгони от партията. А това не е толкова добра новина, колкото изглежда на пръв поглед.        БТА/Емилиан Исаила, инф.сайт Зиаре, Букурещ/

Тагове: ; ; ;