Първото коалиционно правителство на младо антисистемно движение и крайнодясна партия се очаква да положи клетва днес следобед в Рим. То ще бъде ръководено от Джузепе Конте, юрист и абсолютен дебютант в политиката, който обеща политика без строги икономии и с акцент върху сигурността.
След близо три месеца пазарлъци и обрати, каквито дори страна с опит в политическите кризи като Италия не е виждала, антисистемното Движение «Пет звезди» (ДПЗ) и крайнодясната «Лига» постигнаха компромис с президента Серджо Матарела, който искаше гаранции, че Италия ще остане в еврозоната.
Президентът наложи в неделя вечерта впечатляващо вето на първия му представен списък с министри. Но вчера вечерта подписа с видимо облекчение променената листа с бъдещи членове на кабинета, които ще положат клетва в 16 часа местно време и ще поискат доверието на парламента в началото на следващата седмица.
Конте, напълно неизвестен преподавател по право и адвокат на 53 години, който бе издигнат преди 15 дни от ДПЗ и «Лигата», ще е човекът, който ще седне до Матарела в събота по време на военния парад за националния празник.
Човекът, който вчера сутринта изнесе редовната си лекция във Флорентинския университет, ще представлява Италия идната седмица на срещата на върха на Г-7 в Канада.
Лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо, който изпъкна по време на предизборната кампания и още повече при преговорите за съставяне на правителство, и шефът на «Лигата» Матео Салвини стават вицепремиери. Първият ще отговаря за икономическото развитие и труда, а вторият — за вътрешните работи.

РАВНОВЕСИЕ МЕЖДУ СЪЮЗНИЦИТЕ
Деликатното министерството на икономиката и финансите отива при Джовани Триа, преофесор по политическа икономия, близък до идеите на «Лигата» по финансовите въпроси, но привърженик на оставането в еврозоната.
Издигнатият първоначално за този пост Паоло Савона, 81-годишен икономист, който смята еврото за «германски затвор», става министър на европейските въпроси.
Редом до него ще действа убеденият европеец Енцо Моаверо, работил 20 години в Брюксел и заемал поста министър на европейските въпроси в кабинетите на Марио Монти и Енрико Лета (2011-2014 г.). Сега той става министър на външните работи.
Накрая, стеснен състав от 18 министри, от които само пет жени. Двете партии са почти равнопоставени по брой министри в кабинета, въпреки че «Лигата» получи само 17 процента от гласовете на парламентарните избори на 4 март срещу над 32 на сто за ДПЗ.
С голям интерес се очаква днес реакцията на финансовите пазари, които бяха силно превъзбудени през последната седмица заради повишаването на разликата в лихвите между италианските и германските 10-годишни облигации.
Инвеститорите оценяват програмата на коалиционните партньори за много опасна за италианските държавни финанси, но мнозина се страхуват още повече от евентуално връщане към урните през следващите месеци.

РАЗЛИЧЕН КУЛТУРЕН ПОДХОД
«Ще работим усилено да изпълним политическите цели, които обявихме в правителственото споразумение. Ще работим решително за подобряване на качеството на живот на всички италианци», обеща снощи Конте, след като представи екипа си.
Това «правителствено споразумение», договаряно в продължение на 10 дни и представено преди две седмици, обръща категорично гръб на затягането на коланите и брюкселския «диктат», и залага на политика на икономически растеж за намаляване на колосалния италиански публичен дълг.
То обещава намаляване на пенсионната възраст, намаляване на драконовските данъци — за което се бори «Лигата» и въвеждане на «граждански доход» от 780 евро на месец — ключово предизборно обещание на ДПЗ.
Тази програма е комбинация от две политически философии. Тя представя добре както реториката на ДПЗ по въпросите на околната среда, новите технологии или внасянето на морал в политическия живот, така и антиимигрантските и антиислямски позиции на «Лигата», съюзник на френския «Национален фронт», която иска затягане на мерките за сигурност.
«Без да обещавам чудеса, мога да кажа, че бих искал след първите месеци от встъпването в длъжност на това правителство на промяната, да имаме страна с по-малко данъци и повече сигурност, по-голяма заетост и по-малко незаконно пребиваващи лица», заяви снощи Салвини пред свои привърженици в типичен за кампанията си тон.
Той обеща «малко по-различен културен подход» и даде за пример «хубаво орязване» на средствата, предназначени за прием на кандидати за убежище. /БТА/

Фани Карие от Франс прес

Тагове: ; ;