epa04095752 The United Nations Security Council votes on a resolution to boost humanitarian aid access in Syria, at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 22 February 2014. The UN Security Council unanimously passed a resolution demanding humanitarian access and ending violence against civilians in Syria. EPA/PETER FOLEY

Съветът за сигурност на ООН не прие два алтернативни варианта на резолюция за осъждане на ескалацията на насилието в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Само Съединените щати гласуваха в подкрепа на свой проект, осъждащ движението Хамас за събитията в палестинския анклав от последните седмици. Малко по-рано САЩ наложиха вето на внесен от Кувейт алтернативен текст, който осъждаше използването на сила от Израел срещу палестински цивилни и призоваваше за международна защита на палестинците на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа. Така и двете резолюции бяха отхвърлени.

Русия, Боливия и Кувейт гласуваха против американския проект, а останалите 11 страни членки на Съвета за сигурност се въздържаха.

За сметка на това кувейтският вариант щеше да бъде приет без ветото на САЩ. Той бе подкрепен от 10 страни, сред които три от петте постоянни членки на съвета — Франция, Русия и Китай.
Четири държави, сред които един постоянен член, Великобритания, се въздържаха.

Само Съединените щати гласуваха против кувейтския текст.
Най-малко 116 палестинци бяха убити от израелската армия при протести в ивицата Газа край границата с Израел от 30 март. Хамас и проиранската групировка Ислямски джихад твърдят, че техните действия в последно време, включително изстрелването на снаряди по Израел, са в отговор на това насилие, отбелязва Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ; ;