Британското издание The Guardian  в своята редакционна статия отбелязва, че «в абсурдността на машинацията с журналиста Бабченко няма нищо смешно», но изданието задава въпросите си:  защо е трябвало да се отива толкова далеко и да се инсценира смърт.
Това лъжливо убийство ще помогне, счита изданието, на «пропагандната машина на Кремъл».
«Целта оправдава ли средствата?» — този въпрос си задава телевизионният канал Euronews. 
«Добре дошли в света на геополитиката от епохата на постистината», иронично отбелязва американското издание  Foreign Policy.
А френското издание   Libération иронизира:
«Аркадий Бабченко ще умре, но не сега».
Изданията са пълни със скептицизъм по отношение на избрания от украинските власти метод.
Например, руският журналист Андрей Солдатов счита, че «червената линия е била прекрачена».
«Бабченко е журналист, а не полицай, а нашата работа е да изграждаме доверие».
Той добавя още: «Тази история не съдейства за подобряване на руско-украинските отношения, нито за доверието към информацията въобще».
Солдатов отбелязва още, че режисираната смърт на Бабченко ще укрепи позицията на Москва, която отрича своята съпричастност към отравянето на Скрипал в Лондон.
Генералният секретар на «Репортери без граници» Кристоф Делауар заяви, че направеното от Украйна и Бабченко «огорчава и предизвиква съжаление, защото украинските спецслужби си играят с истината».
«Нима е било нужно да се прибягва до подобна уловка?
Нищо не оправдава инсценирането на смърт на журналист», заяви главата на организацията, според който, Бабченко е станал инструмент в ръцете на украинските власти.
News Front

Тагове: ; ; ; ;