02 юни  2018- Нюз Фронт.

Какво се случва днес в Донецк? Какво виждат там изпратените международни наблюдатели и какво мълчат? Защо обстрелите от страна на ВСУ продължават да разрушават домове, съдби и отнасят човешки животи, въпреки подписаните Мински споразумения и под носа на цялата световна общественост?

В началото на месец май, част от редакцията ни се отправи в ДНР заедно с представители на международна делегация журналисти, за да види с очите си какво всъщност се случва там към днешна дата. Пътуването се състоя в дните от 6 до до 10 май и беше посветено на големия празник Денят на победата.

 

 

 

 

Донецк ни посрещна горд и красив въпреки раните от войната. Посрещна ни с очакване, че ще разкажем за тези рани и светът няма да стои безучастно пред трагедията от войната, която тлее вече 4 години, и която упорито не се забелязва от международна общност. И ние дадохме това обещание- да покажем и разкажем всичко което видяхме и почувствахме там.

Разказ от първо лице. И всеки един от героите в него разказва лична история. Запознайте се. С реалността на тези хора, за която европейския ни свят безразлично си затваря очите и ушите. Донецк ви праща човешки поздрав- там живеят хора, не цифри от оперативните сводки.

Там хората са различни. В онзи смисъл, че ценят живота по един особено трепетен начин. Там растат рози под обстрелите, и улицата са по-чисти от която и да била световна столица. Защото живейки в ужаса на войната, там особено силно ценят и отстояват правото на смислен и достоен живот. Необикновено откровени и искрени, там историите започват с думите:

» А тук беше хлебопекарнята. Винаги когато минавахме от там сутрин миришеше на прясно изпечен хляб…»

или » А това беше училище»…

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;