Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да обсъди със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на планираната им на 12 юни среща в Сингапур въпроса за американското военно присъствие в Южна Корея. Това заяви днес министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Асошиейтед прес.
Шефът на Пентагона даде да се разбере, че този въпрос изобщо няма да бъде поставен за обсъждане. Той е отделен и различен от този за севернокорейската ядрена програма, която ще бъде предмет на разговорите между Тръмп и Ким, отбеляза той в реч на международната конференция за сигурността Диалог «Шангри Ла» в Сингапур.
В същото време Матис предположи, че ако дипломацията проработи със Северна Корея, то тогава числеността на американското военно присъствие в Южна Корея и други подобни теми може да излязат на дневен ред. Те обаче ще бъдат обсъдени само между САЩ и Южна Корея, уточни той.
Шефът на Пентагона отбеляза, че «надеждите на света са в  разговорите» между Тръмп и Ким.
Съединените щати са за дипломатическо уреждане на ситуацията на Корейския полуостров и не разглеждат възможността за военно решение, обяви Матис, цитиран от ТАСС.
В същото време той подчерта, че «Съединените щати имат за цел пълна и подлежаща на проверка денуклеаризация на Корейския полуостров».
Вчера, след като прие в Белия дом във Вашингтон втория човек в режима в Пхенян, Ким Йон-чхол, Тръмп обяви, че ще се срещне с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Той изрази оптимизъм, че Съединените щати и Северна Корея ще установят отношения, като обеща да не налага нови санкции на изолираната комунистическа страна по време на този процес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;