Визитата на външния министър на Русия Сергей Лавров в Пхенян показа, че Москва е важен играч в решаването на корейския въпрос, пише  The Independent.

Визитата напълно отговаря на курса на руската външна политика, насочена към противодействие на влиянието на САЩ, добавя британското издание.

Перспективите на срещата между лидерите на Северна Корея и САЩ остават твърде неопределени, именно този момент бе избран от Русия за влизането й в диалога.

През целия месец, докато напрежението в отношенията между Северна Корея и САЩ нарастваше, Русия се ограничаваше само с лансирането на «пътната карта» за мирното регулиране, създадена от Китай, а също нееднократно призоваваше САЩ и Южна Корея да не провеждат съвместните си военни учения, които КНДР възприема като провокация.

Както отбелязва  The Independent, макар Северна Корея и Русия да са свързани с достатъчно тесни отношения, Ким Чен Ун не разчита на Москва, както разчита на парите на основния си търговски партньор — Китай.

Независимо от това, че Русия винаги е била небезучастна към съдбата на КНДР, тя се отказа в позицията на пряка намеса точно преди визитата на Лавров.

Но, според автора на статията, Русия никога не се е страхувала да се намесва в подобни въпроси, ако това отговаря на нейните интереси.

Понастоящем Путин се стреми да заема позицията на защитник на Русия от всичко «порочно» от Запада, което, наред с демонстрацията на силата на Русия пред Европа и САЩ, съдейства за ръста на популярност на Путин сред избирателите.

The Independent отбелязва, че Русия «никога няма да изпусне шанса да демонстира, че е способна да влияе на събитията на световната арена», а още повече, ако Русия успее да покаже влиянието си в рамките на този конфликт.

Същото направи Москва и по отношение на Сирия.

Веднага щом САЩ дадоха да се разбере, че се стремят по-малко да се намесват в делата на страната, Русия подкрепи Асад и се оказа право в центъра на сирийската криза.

И с това даде да се разбере, че с нея трябва да се съобразяват.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.independent.co.uk/voices/trump-north-korea-meeting-russia-lavrov-kim-jong-un-pyongyang-syria-a8378331.html

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;