Албанският премиер Еди Рама заяви на представянето на автобиографията на косовския президент Хашим Тачи, че Косово е станало „много сигурно място за сърбите и малцинствата“, предава БГНЕС.

В отговор на въпрос за Велика Албания, той каза, че е чувал „за Велика Сърбия и Велика Гърция, но не и за Велика Албания“.

„Ако влезете в Гугъл ще намерите изобилие от информации – на сръбски, на гръцки, но не и на албански език, това е език, който не се използва толкова много“, каза Рама.

„Но трябва да ви кажа много искрено — аз не виждам решение, аз казах, че ако албанците се оставят без ясна перспектива и извън естествените пътеки — да бъдат част от по-голяма Европа, и разбира се, че искаме в ЕС, защото искаме да бъдем заедно повече от днес, но ако това избледнява …“, добави той и не завърши фразата си.

Според него, това, което албанците преживяват, са «повтарящи се разочароващи ситуации», имайки предвид въпроса за натиска за границите и неодобряването на визовата либерализация за Косово.

„… Ние сме изолирани, нямаме свобода на движение“, добави той и допълни, че косовските албанци са единствените хора, които «не могат да се движат свободно».

Според Еди Рама въпросът за Велика Албания е създаден, за да „оправдае етническото прочистване, убийствата“ и че „не познава нито една националистическа личност, която да е споменала термина Велика Албания“.

„Зная за Велика Сърбия, за Велика Гърция, но не за Велика Албания. И това е много опасно.

Но това е като когато викате вълк, пък накрая може и да го създадете. Има я и тази възможност.

Въпросът е, че сега ЕС трябва да бъде сериозен, защото той каза, че е точното място и място на правдата.

Това, което изпитвам лично, е, че това е истинското място и място на неправдата“, каза албанският премиер. „Хората не са идиоти, особено албанците не са глупави.“

Тагове: ; ; ; ; ; ;