Бъдещето е предопределено: сирийският режим няма няма намерение да се предаде, пише  The Washington Post.
Независимо от седемте години гражданска война, гибелта на стотици хиляди сирийци, милионите бежанци, опустошаването на древни градове в страната, президентът Башар Асад е на поста си, се казва в статията.
«Зверствата, извършени под негов надзор», станаха причина много чуждестранни лидери и правителства да призовават за неговото отстраняване от власт.
Но Асад с подкрепата на Русия и Иран устоя на въстанието, което бе осъществено от много страни едновременно, срещу неговото управление.
Миналата седмица неговите сили обявиха, че столицата на страната, Дамаск, е освободена от терористите и се намира под пълния контрол на режима.
Това се превърна в кулминация на систематичното, яростно настъпление по позициите на въстаниците, намиращи се около столицата, в това число в анклава в Източна Гута, която се задържа около пет години извън контрола на Асад.
От крепостите на въоръжената опозиция останаха само Идлиб и Дераа.
Сирийският режим има намерение да превземе и тези райони, а аналитиците предупреждават за възможни нови страдания сред мирното население, пише изданието.
Понастоящем под контрола на Асад се намират три крупни градове: Дамаск, Хомс и Алепо.
«Никой не бива да се изненадва от кръвожадната решимост на Асад да остане на власт», се казва в статията.
Сирийският лидер в психологическата война изтърпя заплахите и риториката от страна на администрацията на Обама и Тръмп, преживя тайната програма на ЦРУ за въоръжение на «умерените» въстаници, а също няколко ракетни обстрели от страна на САЩ.
Но и до момента остава на власт.
Очевидно няма и намерение да се предава, пише изданието.
News Front
Източник:https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fnews%2fworldviews%2fwp%2f2018%2f05%2f30%2fthe-world-learns-to-liv

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;