Единството на ЕС е подплатено, пише немското издание  Süddeutsche Zeitung.

За страните от Европа това сега е ключово понятие — упълномощената от ЕС по външните работи Федерика Могерини подчертава това всеки път, когато говори за позициите на ЕС по отношение на ядрената сделка с Иран след излизането на САЩ от споразумението.

«Имаме пълно единство по всички точки, за които говорехме, започвайки от ядреното споразумение с Иран», уверяваше Могерини след заседанието на външните министри на ЕС в Брюксел в началото на седмицата.

За единство говори също главата на МВнР На Полша, но едно от неговите изказвания застави автора на статията да настръхне.

Полският министър отбеляза:
«Ние сме длъжни да демонстрираме определено единство».

След това той вече посочи на колегите си «необходимостта да се поддържа диалог в трансатлантическите отношения».

Според кореспондента на изданието, след като американският президент Тръмп на 8 май е заявил за излизането от «ужасното» ядрено споразумение, ЕС «излезе извън себе си».

Германия, Великобритания и Франция като водещи страни в Европа ясно дадоха да се разбере, че искат да запазят споразумението дори без участието на САЩ.

На срещата в София главите на всички 28 държави и правителства от ЕС подчертаха тази позиция.

Започнаха практически работи, които целят смекчаване на скоро влизащите в сила американски санкции по отношение на Иран.

Трябва да възобновят действието си мерките от 1996 година, които да защитят компаниите от ЕС от американските глоби, се съобщава в статията.

Малките и средни предприятия, които имат бизнес със САЩ, трябва да се привлекат към сътрудничество с Иран.

Планира се също да се търсят начини да се плати иранският нефт без използването на американски долари.

Но колкото по-конкретни очертания придобива този въпрос, толкова повече нарастват опасенията на някои — особено на изток в ЕС — че това ще предизвика сблъсък със САЩ, подчертава немското издание.

Външният министър на Полша заяви в прав текст в Брюксел, че «много страни от ЕС виждат в САЩ истински гарант за своята сигурност, а Полша е точно такава държава».

Дипломатите от западните страни на ЕС също признават: за никого не е тайна, че САЩ и до днес оказват съществен натиск върху своите партньори.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.sueddeutsche.de/politik/atomabkommen-iran-eu-1.3995548

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;