Русия поема от днес от Полша председателството за един месец на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, съобщи БТА. Тя заемаше за последен път този пост през октомври 2016 г,. когато руски постоянен председател при световната организация бе покойният Виталий Чуркин.

 

Първата среща на съвета под ръководството на Русия и нейния представител в ООН Василий Небензя ще бъде още днес сутринта по нюйоркско време. На нея ще бъде утвърдена програмата за работа на Съвета за сигурност за предстоящия месец.

Централно събитие на руското председателство е планираният за 25 юни комплексен преглед на положението в Близкия изток и Северна Африка. «Ние искаме да направим това основна тема на руското председателство, защото трябва да поговорим за положението (в региона) като цяло», каза Небензя. Той не уточни кой ще представлява Русия на заседанието, но отбеляза че е малко вероятно участие в нея да вземе руският външен министър Сергей Лавров.

По време на руското председателство трябва да се извърши ежегодното обновяване на Съвета за сигурност, който се състои от 5 постоянни страни членки и 10 останали. Обновява се половината от непостоянния състав, който в момента включва Боливия, Казахстан, Кот д’Ивоар, Кувейт, Холандия, Полша, Перу, Швеция, Екваториална Гвинея и Етиопия. За пет места сега претендират 6 страни — Белгия, Германия, Доминиканската република, Индонезия, Малдивите и РЮА.
Следващ председател на Съвета — през юли, по график е Швеция.

Тагове: ; ;