Испанският министър-председател Мариано Рахой бе отстранен днес от поста си чрез вот на недоверие.

Вотът на недоверие срещу консервативния ръководител, който остана на власт над шест години, бе подкрепен от 180 депутати в 350-местната долна камара. Депутатите гласуваха на негово място да застане лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес.

Рахой, един от най-дълго управлявалите правителствени ръководители, загуби вота след обвинения в корупция, повдигнати миналата седмица на бивши членове на неговата Народна партия.

След вота Рахой отиде при Санчес в залата и стисна ръката на бъдещия лидер. Очаква се той да встъпи в длъжност до понеделник, а кабинетът му да бъде назначен следващата седмица.

Още преди гласуването Рахой се обяви за победен. В кратка реч министър-председателят заяви, че в резултат на днешния вот начело на страната ще застане лидерът на социалистите Педро Санчес.

„В светлината на това, което всички знаем, можем да предположим, че вотът на недоверие ще мине и вследствие Педро Санчес ще е новият министър-председател“, заяви Рахой, цитиран от Bloomberg.

Именно Санчес внесе вота на недоверие.

Социалистите вкараха предложението за вот на недоверие в отговор на съдебните решения за корупция. Националният наказателен съд осъди партията миналата седмица на глоба в размер на 245 000 евро заради участието ? в скандала. Няколко бивши членове на партията получиха продължителни ефективни присъди.

Това е едва четвъртият вот на недоверие в Испания след края на диктатурата на Франко през 1975 г. Трите предишни предложения претърпяха провал – най-скорошното бе през юни 2017 г. с опита на Unidos Podemos срещу Рахой. Лидерът на левия съюз Пабло Иглесиас наскоро обяви, че иска да внесе още едно предложение за вот на недоверие към Рахой, ако социалистите не успеят с техния вот.

Кой е Санчес?

Той е 46-годишен професор по икономика, наричат го Красавеца.

Социалистическата партия губи под негово ръководство два поредни избора.

«Вашата изолация, господин Рахой, е епитафията на един политически период, вашият, който вече приключи», каза той вчера в парламента.

«Вие сте част от миналото, тази страна е на път да прелисти страницата и Испания трябва да гледа бъдещето без страх», добави той, облечен в обичайния си безупречен тъмен костюм.

«Шансът му дава възможността да може да играе централна роля», подчертава Фернандо Валеспин, политолог от Автономния университет в Мадрид, и той опитва внезапно «един рисков залог», «една отчаяна атака».

Загубила скорост, социалистическата партия беше «държана настрана от фронтовата линия на политическия дебат», заета от Народната партия, либералите от «Сиудаданос» и радикалните леви от «Подемос», добавя унивеситетският учен.

Със само 84 депутати в долната камара на парламента, Санчес, който не е вече депутат и не разполага с трибуната, която представлява парламентът, беше принуден да се съюзи с «Подемос», каталунските сепаратисти и баските националисти, за да свали Мариано Рахой чрез вот на недоверие.

Едно мнозинство, осмивано като «мнозинството Франкенщайн» от Народната партия, което може да се окаже доста нестабилно и да скъси престоя на Санчес в двореца Монклоа.

Това не е важно — социалистическият лидер разчита бързо да предприеме мерки в социалната сфера, за да «засили нивото на популярност на своята социалистическа партия», отбелязва Антонио Баросо, анализатор от «Тенео Интелиджънс», и да се яви по-силен на следващи предсрочни избори, на които «Сиудаданос» са сочени за победители от проучванията.

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел.

Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., той става депутат през 2009 г.
През 2014 г. застанал начело на една отслабена социалистическа партия в резултат на първите първични вътрешнопартийни избори, той се нарежда след Мариано Рахой на изборите през декември 2015 г.

В контекста на последвалата политическа парализа се опитва безуспешно да състави правителство с подкрепата на «Сиудаданос» и «Подемос».

През юни 2016 г. са свикани нови избори и социалистическата партия отива още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възстановяването на демокрацията през 1977 г. Санчес е изхвърлен от социалистическата партия, чието ръководство го държи отговорен.

Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 г., като активистите гласуват за възстановяването му начело на партията.
Сближил се с Рахой през последните месеци по въпроса за независимостта на Каталуния, Санчес ще остане отсега нататък за Народната партия като съкрушителя на един премиер, който оцеля досега в много кризи.

«Педро Санчес ще влезе в историята като Юда на испанската политика», заяви наскоро Фернандо Мартинес-Майо, координатор на консервативната формация. Рахой го обвини, че е «готов заради личните си амбиции да се съюзи с когото и да било на каквато и да е цена».

Сега

Тагове: ; ; ; ;