Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази снощи предпазлив оптимизъм след разговорите си в Ню Йорк с пристигналия тук високопоставен севернокорейски пратеник Ким Йон-чхол, но отказа да потвърди, че предвидената среща на върха на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои, предадоха ДПА и Ройтерс.

Постигнат е «реален напредък» през последните 72 часа към създаване на условия срещата, предвидена за 12 юни в Сингапур, да се състои, каза Помпейо, но добави, че все още не е сигурен в това. Би било «трагично» ако сегашният «повратен момент в нашите отношения» бъде пропуснат, добави държавният секретар. «Сред серията от срещи аз съм уверен, че се движим в правилна посока», посочи той.

Ким Йон-Чхол е бивш шеф на военното разузнаване на Пхенян, а сега — един от лидерите на управляващата Партия на труда в Северна Корея. Смятан е за дясна ръка на лидера на страната Ким Чен-ун.

Очаква се днес пратеникът на Пхенян да отиде във Вашингтон и да бъде приет в Белия дом — нещо, което също би било безпрецедентно, за да връчи на президента Тръмп лично послание от Ким Чен-ун. Самият Тръмп вчера отново се изказа твърде предпазливо за изгледите от бърз пробив в опитите си да накара Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия

Тагове: ; ; ;