Като противозаконни и вредни за всички определи мерките за въвеждане на мито върху европейските стомана и алуминий, които от днес влизат в сила в САЩ, германският канцлер Ангела Меркел, съобщи «24 часа».

От 1 юни САЩ въвеждат мито върху вноса на стомана и алуминий от ЕС.

Всички опити европейците да намерят компромисно решение и да откажат американския президент Доналд Тръмп от намерението му да сложи мито бяха неуспешни.

«Смятаме тези мерки за несъответсващи на приетите споразумения и закони, а аргументите за въвеждането им, че това отговаря на изискванията на националната сигурност на САЩ, за нереалистични“, заяви канцлерът Меркел.

Германското правителство ще продължи да защитава свободния пазар и свободната търговия, заяви тя.

Съжаление от това развитие изказа и външният министър на Германия Хайко Маас. «Но ЕС е подготвен да реагира.

Нашият отговор на «Америка фърст“ е «Европа юнайтед, обединена Европа“, заяви той.

Според германското правителство митата ще навредят и на американския пазар, а освен това ще изиграят роля за още по-силното обединение на европейските държави.

В Световната търговска организация вече тече процедура по разследване на наложеното мито и нарушените от това споразумения. ЕС вече веднъж е печелил подобно дело.

През 2002 година Джорд Буш-младши също въведе мито за вноса на европейска стомана и алуминий, но СТО принуди САЩ да го отменят.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;