Северна Корея е предложила на провеждащия се днес пореден кръг от преговори с високопоставени представители на Южна Корея двете страни да празнуват заедно в Сеул този месец годишнината от историческата първа междукорейска среща на върха, състояла се през 2000 г., предаде Ройтерс, съобщи БТА.

В събитието трябва да участват официални лица, политици и хора от частния сектор от двете страни, посочили на днешите разговори севернокорейските делегати, цитирани от южнокорейското министерство на националното обединение.

Годишнината се пада на 19 юни, когато преди 18 г. бе подписана историческа декларация за мир от тогавашните лидери на Севера и Юга. Именно Пхенян е предложил празненствата по този повод са бъдат в Сеул, като за тази цел следва възможно най-бързо да се открие и договореното вече негово бюро за свръзка в южнокорейската столица.

На преговорите, които се провеждат в граничното селище Панминчжон, се обсъждат мерки за укрепване на доверието. Южна Корея е предложила преговори между висши военни от двете страни за намаляване на напрежението по строго охраняваната и минирана граница между тях, както и разговори по линия на Червения кръст за подновяване на срещите на разделени от Корейската война през 1950-53 г. семейства.

«Ние ще обсъдим със Севера изпълнението на споразуменията, постигнати между лидерите на нашите две страни в добро темпо и без задръжки. Това ще създаде и позитивна атмосфера за срещата на лидерите на Северна Корея и САЩ», каза южнокорейският министър на обединението Чо Мьон-кьон пред репортери преди срещата в Панминчжон днес.

Тагове: ; ;