Пентагонът реши да смени името на военното си командване на Тихоокеанската зона, за да отрази нарастващото стратегическо значение на Индия в региона, обяви министърът на отбраната Джим Матис, цитиран от Франс прес, съобщи БТА.
«В знак на признаване на растящата свързаност между Тихия и Индийския океан днес променяме името на американското командване за Тихия океан в Индийско-Тихоокеанско командване», заяви Матис в базата в Пърл Харбър в Хавай.

«От десетилетия това командване многократно се е приспособявало към обстоятелствата и днес продължаваме в тази насока», добави шефът на Пентагона.
Адмирал Филип Дейвидсън официално пое командването на Индийско-Тихоокеанското командване от адмирал Хари Харис, който се уволнява от въоръжените сили и става посланик на САЩ в Сеул.

Промяната в името остава до голяма степен символична, тъй като не се променя зоната, която е обхваната от това командване. Тя обаче отразява волята на Вашингтон да се опира повече на Индия, за да контрира растящото влияние на Китай в региона. Пекин се опитва да поеме контрола над Южнокитайско море с построяване на военни обекти на изкуствени островчета в подкрепа на териториалните си претенции, отбелязва АФП.

Тагове: ;