Поставяйки пред Иран «неизпълними искания», държавният секретар на САЩ Помпео знае следното: Техеран няма да се съгласи с тях, пише авторът на материала за  Contra Magazin, американският политик от републиканската партия Рон Пол.

«Тези неизпълними искания са инструмент на война, а не стъпка към мира», отбелязва авторът.

Независимо от буйството на Вашингтон, иранците заявиха, че продължават дипломатическите отношения и искат да запазят част от своето ядрено споразумение, ако европейците и другите партньори са готови да направят същото.

След това иранските и европейските чиновници се опитаха да установят контакти, пренебрегвайки Вашингтон.

САЩ реагираха на тази заплаха с въвеждането на санкции срещу европейските компании, които продължават да си сътрудничат с Иран.

Но и след това не се случи нищо.

Вместо да се подчини на Вашингтон, канцлерът на Германия Меркел замина за Русия, за да постигне решаването на проблема с Иран.

В стратегията на националната сигурност на САЩ Русия и Китай са наречени «основни врагове», но двете страни получиха от отказа на Америка от иранската сделка само полза.

След като френската нефтена компания Total в резултат на заплахите на Вашингтон напусна Иран, нейното място бе заето от китайска фирма.

По ирония на съдбата, «комунистическите» китайци разбират по-добре от САЩ, че при капитализма клиентите не бива да бъдат заплашвани.

Докато Тръмп отказва да се срещне с Ким Чен Ун, Северна и Южна Корея планират да продължат преговорите, все едно Вашингтон вече не е важен.

«Докато САЩ заплашват икономическите отношения, въвеждат санкции и забрани, техните конкуренти съдействат плодовете на американския изолационизъм да стават още по-малко.

Останалият свят все повече игнорира исканията на САЩ и се занимава със собствените си дела», резюмира авторът на материала от  Contra Magazin.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.contra-magazin.com/2018/05/amerikas-unglaublich-schrumpfender-einfluss/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;