България ще бъде включена в газопреносния проект «Турски поток» и част от тръбите му ще минават през територията на страната.

Това беше съобщено по време на съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Москва вчера.

Лично руският държавен глава е уверил, че е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган, който нямал нищо против присъединяването на България към газовото трасе.

«От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите.

Да, можеше да дойде руска тръба навремето през «Южен поток», но това са минали събития. Така че по тази тема — ясно и категорично — «Турски поток» влиза на територията на България», заяви Борисов.

Българският премиер на няколко пъти благодари на президента Путин, че не «държи карез» и определи разговора помежду им като «полезен и прагматичен».

Борисов разказа, че винаги поемал вината за обтегнатите отношения между двете държави в последните години.

Но когато искал да проведе разговор по телефона с Владимир Путин, руският президент винаги се отзовавал, защото му е прощавал «като по-голям».

От своя страна Путин добави, че малко се притеснява от това сравнение, тъй като по-големият винаги плаща.

След като и двамата изразиха съжаление за провала на «Южен поток», Борисов посочи, че «Газпром», «Булгартрансгаз» и министрите ще намерят формулата, по която България да се включи в новия проект.

Идеята е руският газ да се транзитира от Турция към България и след това към други европейски страни.

Тепърва ще се водят разговори как ще се преразпределя, ще се търгува и ще се транспортира руски газ до следващите държави в региона.

«И сега, на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна, заедно с количествата от «Турски поток» — това става около 34 — 35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб.

И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула», обясни Борисов, подчертавайки идеята си за създаване на газов хъб «Балкан».

Той припомни, че има подкрепа на Европейската комисия за този проект.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков бе доста по-лаконичен по отношение на договореностите.

«Все още не сме се договорили. Но нямаше и такава задача, нито възможност на преговорите между премиер и президент да се договори това», каза той, цитиран от ТАСС.

Песков подчерта, че България проявява интерес, но «реализацията на този интерес на практика зависи от редица причини».

«Не е възможно да се реализира, ако няма определени гаранции от страна на ЕК, на самата България, имайки предвид досегашния ни опит», добави Песков.

По въпроса за газовия хъб той също се изказа неопределено:

«Имат желание да се направи някакво отклонение, но въпросът е откъде, по коя тръба, през кои граници».

И отбелязва, че «Южен поток» е бил в посока към България, а «Турски поток» вече е реализиран и да се прави ново отклонение е сложно.

Русия е готова да участва и в строежа на АЕЦ «Белене», стана ясно след срещата. Борисов обаче уточни, че ще се търси частен инвеститор и изграждането на проекта ще бъде по пазарни правила.

Владимир Путин отбеляза и инвестициите на руски граждани в България.

«Над 300 хиляди руски граждани се явяват собственици на имот в България. Руските инвестиции в недвижими имоти в България стигат над 5 милиарда долара», каза Путин.

ПОСРЕДНИЧЕСТВО

Шефът на руската «Лукойл» Вагит Алекперов е съдействал на българския министър-председател Бойко Борисов да се срещне в Москва с руския си колега Дмитрий Медведев, съобщи ТАСС.

«Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов за възможността да се срещнем с вас», е цитиран да казва Борисов, като уточнението, че Алекперов е участвал в срещата е на руската агенция.

Срещата с Медведев не бе обявена предварително, за нея се разбра час преди началото й.

Пресслужбата на българското правителство съобщи, че Борисов и Медведев са обсъдили «задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между България и Русия в енергетиката, туризма и транспорта».

«Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна», е казал Борисов на руския си колега.

Илия Вълков, Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ;