Кремъл може да тържествува: световното споразумение между Европейската комисия и Газпром ускорява появата на нови водораздели в Европа.

Ако добавим към това и неотдавнашното изявление на Меркел за това, че европейците повече не могат да разчитат на Вашигтон, и по тази причина те трябва да вземат нещата в собствените си ръце, ще видим, че пред нас се обрисуват очертанията на напълно ново разположение на силите в света.

В рамките на тази система Германия, която играе водеща роля в Европа, е готова да се откаже от задълженията, които й поставят рамки, а с това да увеличи задълбочаващите се конфликти на континента в името на подобряване на икономическите отношения с Русия, пише авторът.

Германия ще преразгледа отношенията си с Америка, а също с облекчение ще изтласка на втори план и без това разнебитената европейска солидарнност, особено в Източно-Централна Европа.

Реагирайки на това, Полша, Румъния и страните от Балтика, които са най-заплашени от тази политика, ще започнат още по-активно да търсят подкрепата на САЩ, пише авторът.

На този етап те получават подкрепа оттам, но никой не може да предскаже как ще изглежда американската политика след смяната на караула в Белия дом.

От ситуацията пострада и Киев, който залагаше всичко на Германия, но тази стратегия се оказа недалновидна, защото Берлин се направи, че няма такова нещо, като Украйна.

В Европа се формират два лагера, чийто интереси си противоречат един на друг.

Спорната тема е изграждането на газопровода «Северен поток-2».

Германия и целият проруски лагер в Европа на този етап побеждават.

Ако Еврокомисията поиска, тя би могла да се откаже от споразумението с Газпром и с това да нанесе удар по газовата политика на Путин.

Както отбелязва експертът по Русия Гжегож Кучински, изграждането на газопровода ще струва 9.5 милиарда ерво, а половината от тях трябва да внесе Газпром.

Но Германия реши, че «Северен поток-2» трябва да се появи…

Автор: Конрад Колодзейский

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://wpolityce.pl/swiat/395928-kreml-moze-swietowac-ugoda-z-gazpromem-dzieli-europe-na-dwa-obozy-o-przeciwstawnych-interesach

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;