Ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна по няколко причини и едната е съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво, както и споразумението между Европейския съюз и Газпром. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава подчерта, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там.

Много се надявам правителството ни да оползотвори всички тези възможности, добави той.

На въпрос дали има опасност от война между институциите Радев отговори:

«Не мисля, че има война.

Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас, така, че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички».

«Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира.

Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване, или че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували», каза още държавният глава.

Румен Радев определи рестарта на проекта «Белене» като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага — да се вдигне мораториумът и да се предложи решение.

По думите му обаче това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск.

Модернизацията на БА няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо. Така Радев коментира изказването на Веселин Марешки да се спрат всички проекти за модернизацията на армията.

Президентът Румен Радев откри в Пловдив 13-то издание на Международната изложба «Хемус 2018».

Тагове: ; ; ; ;