Индия и Русия завършиха преговорите за цената на комплексите С-400 «Триумф», съобщи The Economic Times,

позовавайки се на източници от ВВС на страните.

По данни на изданието, Москва ще достави на Ню Делхи комплекси на сума 5,93 милиарда долара.

Отбелязва се, че в момента страните уточняват пътищата на заобикаляне на американските санкции, които Вашингтон може да въведе срещу страните и компаниите, които си сътрудничат с руските отбранителни и разузнавателни структури.

Според източника на The Economic Times, официално за сключването на сделката може да бъде обявено преди срещата на Владимир Путин с индийския премиер Нарандра Моди през октомври.

Русия и Индия са най-крупните партньори в сферата на военно-техническото  сътрудничество: над 70 % от въоръжението, бойната техника, ВВС и ВМС на индийската армия са руско или съветско производство.

Ежегодно Русия доставя на Индия оръжие и техника за милиарди долари.

Безпокойството на Вашингтон

По-рано главата на комитета по въоръжените сили към палатата на представителите на САЩ Уилям Торнбъри заяви, че Вашингон е разочарован от решението на Индия да закупи от Русия С-400 «Триумф», но въвеждането на санкции по отношение на Ню Делхи на дадения етап е малковероятно.

През декември 2017 година Турция и Русия подписаха кредитно споразумение за С-400, което също предизвика недоволството на САЩ.

Анкара ще закупи две батареи ЗРК, които ще се обслужват от турски персонал.

Страните също постигнаха споразумение за технологичното сътрудничество в областта на развитието на производството на зенитно-ракетни комплекси в Турция.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;