Не е изненада, че президентът на Франция Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей и канцлерът на Германия Ангела Меркел не успяха да отговорят на Тръмп за излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, твърди авторът на статията.
За това им попречи «своеобразната форма на психопатия» на главата на Белия дом и свойственото му — както и на всички негови предшественици — желание да бъде хегемон в Близкия Изток.
«Тръмп изпитва удоволствие, когато позори европейските лидери, когато им причинява зло — това за него е триумф», убеден е Джефри Сакс, професор по икономика към Колумбийския университет.
Но това не означава, че те са безпомощни, продължава изданието.
«Съвместният план за действие» все още може да бъде спасен, защото това е многостранен договор, утвърден от Съвета за сигурност на ООН, а не е двустранна сделка между САЩ и Иран.
Всъщност, според член 25 от хартата на ООН, всички страни, които са част от организацията, са задължени да спазват това споразумение.
В този контекст излизането от него на САЩ е нарушаване на международното право.
Американците имат два начина, за да попречат на останалия свят да запази договора с Иран.
Първо, могат да започнат война срещу Техеран.
И, както е повече от очевидно, това влиза в плановете на САЩ, особено, ако се отчете, че съветник по националната сигурност в Белия дом отново е Джон Болтън.
«Светът трябва решително да застане против поредната разрушителна военна авантюра на САЩ», призовава авторът.
Втори вариант — това са екстериториалите санкции.
Едно е, когато САЩ сами се отказват от търговия с Иран, друго е, когато американците се опитват да попречат на другите да търгуват с Техеран, обяснява авторът.
Европа и Китай не трябва да допускат това, за да запазят мира на Земята, а също, за да защитят собствените си икономически интереси.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://derstandard.at/2000080443457/Europa-muss-sich-gegen-Amerika-wehren

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;