САЩ се готвят да премахнат военната си база в Южна Сирия, пише руският вестник „Независимая газета“, цитиран от агенция „Фокус”. Причината е в опасенията на американците за ситуацията в тази част на страната.

Влиятелното саудитско издание Asharq Al-Awsat съобщава, че миналата седмица самолети на сирийската правителствена армия са хвърлили листовки над провинция Дераа, която почти на 70 процента се контролира от умерената опозиция. В тях бунтовниците се предупреждават да сложат оръжие под заплахата от интензивно настъпление.

Опасността от бъдещата операция предизвиква тревога в САЩ. По данни на саудитското издание, помощник държавният секретар за Близкия Изток Дейвид Сатърфийлд се занимава с изготвяне на предложение към Москва, което предвижда пълно извеждане на представителите на опозицията от Дераа и евакуацията им в провинция Идлиб на север.

Сред възможните отстъпки е и премахването на американската военна база Ат Танф, разположена на границата с Ирак и Йордания.

Експерти считат, че в замяна САЩ могат да поискат от Русия да не допуска концентрация на ирански формирования в южната част на Сирия. „Базата Ат Танф беше важна за американците не само заради икономическия натиск над президента Башар Асад – тя блокираше трасето Дамаск–Багдад, но и за удържане на иранската активност.

В последно време американците успяха да построят друга база в Йордания в непосредствена близост до сирийската граница, където се базират хеликоптери и безпилотни летателни апарати“, казва Антон Мардасов – експерт на Руския съвет по международни въпроси.

Експертът отбелязва, че след изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, Техеран е започнал да намалява своята военна активност. „Фиксирани са случаи на извеждането на шиитски опълченци от Сирия в Ирак, а в провинция Дераа иранските сили са заменени с войски на правителството на Сирия, като за сметка на това се наблюдава повишаване на активността на иранското разузнаване и интензивно вербуване на сирийци за местните неформални военни формирования, известни като „Сирийската Хизбула“.

Според експерта не е ясно доколко подобно „намаляване“ на военната активност на Иран би задоволило САЩ и Израел, които се противопоставят на всякаква иранска активност в близост до границата на Израел.

Тагове: ; ; ; ; ; ;