«Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб са поставени в ситуация- или да емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук».

Това заяви Тодор Мангъров, председател на пациентската организация Асоциация «Пулмонална хипертония», съобщи Сега.

Той обясни, че 16 българи са с различни заболявания, които са довели до невъзможност за дишане и се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб. Мангъров допълни, че тази трансплантция на бял дроб не може да бъде извършена в България, извършва се във Виена. В момента тези българи са в листата на чакащите за трансплатация в България, но не и в Европа.

«За да бъдат записани в списъка на чакащите в Европа, трябва да им бъде издадена оферта от европейска клиника.

Такава оферта не може да бъде издадена, защото най-верояннто българското здравно министерство дължи средства на тези клиники», каза още Мангъров. На въпрос — защо са потърсили БСП, той отговори:

«Само тези хора ни протегнаха ръка. Ако наякой друг също ни подаде ръка, няма да я отхвърлим. Протестирахме пред здравното министерство, но никой не дойде да ни каже- ние ще ви решим проблема».

«Ние не сме хора, които не струват нищо. Твърде сме малко, за да не може да си позволи държавата да ни лекува», заяви Емилия Траянова, пациент с пулмонална хипертония.

Тя подчерта, че не може в 21 век, държавата ни да се отнася така небрежно с народа си.

«Не може родителите да просят по форуми и социални мрежи, за да изпратят децата си на лечение», категорична бе тя.

Траянова каза още, че подобно отношение към гражданите приравнява България към фашистките държави. 

«Може ние да сме хората, които утре ще направим нещо за всички останали, така че те да живеят по-добре.

Ние не сме второ качество хора, всички ние работим, опитваме се да сме полезни на обществото и да дадем всичко от себе си», заключи Емилия Траянова.

„Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата», коментира зам. министърът на здравеопазването Бойко Пенков. «С д-р Мариана Симеонова, изпълнителен директор на агенцията по транспантации, работим, за да решим проблема.

Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите-членки на Евротрансплант да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират“, каза още той.

България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията, обясни д-р Пенков. В момента страната ни преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл.

Причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа», посочи той.
Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова обясни, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации. По думите й до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.

От Евротрансплант потвърждават, че за годините България е подала осем органа повече от броя на пациентите, които са трансплантирани, което означава, че към момента могат да бъдат извършени трансплантации. Министерството на здравеопазването не дължи пари на австрийската болница, в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година.

Според зам.-министър Бойко Пенков дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец“ и в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб. „Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България“, допълни още зам.-здравният министър.

Тагове: ; ; ; ;