Понастоящем отношенията между Русия и Запада преживяват най-лошия си период от края на студената война, но това не попречи на множество водещи американски бизнесмени да посетят Петербургския международен икономическия форум, съобщава  The Washington Post.

Изданието отбелязва, че тази година форумът е посетен от рекорден брой бизнесмени от 2014 година, когато САЩ и ЕС въведоха срещу Русия санкции за «анексията» на Крим.

Заедно с Путин главен оратор в петъчните речи по време на мероприятието беше неговият френски колега Еманюел Макрон.

Президентът на Франция изрази надежда, че в скоро време неговата страна ще се превърне в край-крупния инвеститор в руската икономика.

«Взаимната изолация само още повече ще ни отдалечи един от друг. Затова съм тук», обясни участието си във форума посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман.

Американският вестник съобщава също, че сред участниците във форума се е оказал и руският олигарх Виктор Векселберг, който неотдавна попадна под американски санкции, а също в полезрението на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ предполагаемия сговор на предизборната кампания на Тръмп с Русия.

Вниманието на Мълър бе привлечено от това, че няколко дена преди инаугурацията на Тръмп Векселберг се е срещал в Ню Йорк с адвоката на президента Майкъл Коен.

Отбелязва се, че срещата е била организирана от братовчеда на руския олигарх Андрю Интратер.

Няколко дена след инаугурацията на Тръмп инвестиционната компания на Интратер

Columbus Nova, чийто клиент е Векселберг, сключи с Коен договор за консалтинтови услуги.

Президентът на отдела за селстостопанска и градинска техника на Deere & Co. Марк фон Пентц цитира част от стихотворението на известния руски поет Фьодор Тютчев:

 «Умом Россию не понять».

Пентц добави, че Русия притежава потенциал, с който може да изхрани растящото население на планетата..

На свой ред президентът на  Boeing International Бертран-Марк Алън отбеляза, че Русия е «място за дългосрочно партньорство».

The Washington Post отбелязва, че най-балансиран отговор на въпроса за отношенията между двете страни е дал бившият посланик на Русия в САЩ Сергей Кисляк:
«Струва ми се, че хората, които са се събрали тук — са своеобразни пионери в новите условия на подобряващите се руско-американски отношения», отбеляза Кисляк.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fworld%2feurope%2fdespite-sanctions-some-americans-still-want-to-

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;