Опозиционната коалиция Демократичен фронт (ДФ) и Социалистическата народна партия (СНП) в Черна гора не признава резултатите от проведените в неделя местни избори в страната и призова привържениците си към протестни акции.

В неделя десет общини в Черна гора и в столицата в страната Подгорица избираха депутати за представителни органи на властта, редица от които ще бъдат избрани за кметове на общините.

Право да гласуват имаха  306,7 хиляди граждани.

Редица опозиционни партии от Черна гора заявиха за инциденти, свързани, според техни данни, с привърженици на управляващата Демократическа партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович.

ДПС отрича обвиненията, управляващата коалиция в неделя вечерта обяви за победа в Подгорица и в още шест общини.

Според резултатите от наблюдателите — от Центъра за мониторинг и Центъра за демократичен преход, ДПС е получила 32 от 61 мандата в скупщината (представителния орган) в Подгорица, а също болшинство в Биело Поле, Плевл, Даниловград, Шавник, Жабляк и Голубовце.

Избирателната комисия в понеделник продължава броенето на бюлетините.

«Шантаж и натиск, купуване на гласове и терор  — това беше денят на гласуването.

Изпращаме сигнал към тези, които донесоха на опозицията повече гласове, за да се организират протести, ще се присъединим към тях.

Колеги, организирайки протести, имаме достатъчно причини за това, а ДФ и СНП са винаги готови за това», заяви на пресконференция представителят на коалицията Йован Вучурович.

Един от лидерите на коалицията  «Подгорица за 21 век», формирана от опозиционните партии  «Демократи» и URA, Алекса Бечич на този етап не е отговорил на призивите за протести.

По-рано той съобщи за нападения над негови привърженици в Подгорица и за «антидемократична атмосфера».

«Имахме усещането, че сме в Камбоджа или Сомалия, а не в страна-кандидат за ЕС», заяви той след деня на гласуването.

За нападения над свои привърженици и за заплаха от страна на активисти на управляващата ДПС също се оплакаха и представители на опозиционните партии «Истинска Черна гора».

Радиото и телевизията на Черна гора, позовавайки се на МВР съобщи, че в полицията са постъпили 21 жалби за нарушения по време на изборите, по които се извършва проверка.

От тях пет са свързани с купуване на гласове, три — за нарушение на реда и сблъсъци в изборните секции, две жалби за възпрепятстване на гласуването и още две за незаконно снимане на гласуване.

Петя Паликрушева

На видеото: Народен протест против влизането на Черна гора в НАТО и срещу Мило Джуканович

 

 

 

 

Тагове: ; ;