Немският бундесвер, съдейки по всичко, се намира в още по-плачевно състояние, отколкото бе съобщено по-рано, пише  Bild.

Това следва от последния доклад на Федералната сметна палата на Германия, пише изданието.

Както отбелязва авторът на статията Кай Вайз, сметната палата е обвинила министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен в това, че тя е «скрила дефицитите и е подправила статистиката».

Достатъчно често изявленията на министъра, в които тя наричала самолетите и корабите, че са «готови да бой», не са съответствали на действителността, се казва в доклада.

«При положение, че официално е известно за бойната готовност на бундесвера, няма накъде да стане по-лошо: миналата година нито една подводница не беше годна за експлоатация, можеха да бъдат задействани само по-малко от половината фрегати, танкове, а и едва само всеки трети боен вертолет.

Сега излиза, че дори всичко това не е истина!», възмущава се журналистът от  Bild.

За нагледност в доклада на Федераната сметна палата на Германия се цитират цяла поредица от примери: фон дер Ляйен характеризирала като «боеготовни» корвети без въоръжение, кораби без управляеми ракети и подводници без екипаж, изброява Вайзе.

Всичко това, разбира се, се отнасяло и за операциите на бундесвера зад граница — в частност, по време на борбата с пиратите около крайбрежието на Сомалия и с контрабандистите в Средиземно море, който тайно превозват имигранти, се подчертава в статията.

«По време на двете операции бендесверът заради дефицита си не е успял да изпълни даденото на международната общност обещание», припомня журналистът от немското издание.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/bundeswehr/ministerin-verschleiert-bundeswehr-maengel-55810608,view=conversionToLogin.bild.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;