Австрийският канцлер Себастиян Курц предложи да се предоставят на Агенцията за контрол на външните граници на ЕС («Фронтекс») пълномощия за борба с нелегалната миграция в трети страни със съгласието на техните власти, съобщи той в интервю за германския в. «Велт ам Зонтаг». Според канцлера европейските граничари трябва да сложат край на мръсния бизнес с трафиканти на мигранти и да не допускат техни плавателни съдове да извършват опасни курсове в Средиземно море.

Сътрудници на «Фронтекс» трябва да са упълномощени да задържат незаконни мигранти на външните граници на Евросъюза, да оказват помощ на мигрантите и да ги експулсират, каза той. Курц заяви, че Австрия не одобрява въвеждането на задължителни квоти за прием на бежанци в страните от ЕС, особено ако те не отчитат притока на мигранти от предишни години.

«В основата на една дееспособна държава е правото сама да решава кого и колко души ще приема», каза младият държавник.

Той изрази опасения, че проблемът с миграцията подрива единството на ЕС.

«Западът се кара на Изтока, Северът се оплаква на Юга и обратно. Наблюдавам това с голяма тревога», каза Себастиян Курц. 

В същото време множество мигранти и бежанци, задържани от трафиканти на хора, загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия, предаде Би Би Си, цитирайки международната организация «Лекари без граници».

Трафикантите стреляли по стотината бегълци, мнозина от които са ранени или убити. Те били преследвани от въоръжени мъже, които се опитали да ги задържат отново, но получили помощ от членове на силите за сигурност, служители на болницата и общинските власти и старейшини в град Бани Уалид. Загинали са най-малко 15 души, съобщават бегълците. Около 40 други, предимно жени, са останали в ръцете на похитителите.

Служители на «Лекари без граници» са помогнали за лечението на 25 ранени в болницата в града. Седем от тях са получили рани от куршуми и множество счупвания.

са предимно тийнейджъри от Еритрея, Етиопия и Сомалия, търсещи убежище в Европа, съобщи организацията. Някои от тях са били задържани до три години.

Много от травматизираните бегълци имат видими белези от наранявания, следи от електрически изгаряния и стари инфектирани рани, показващи мъченията, през които са преминали. Оцелелите мигранти са били ескортирани до либийски център за задържане, контролиран от местните сили за сигурност.

СПАСЕНИЕ
Испанската брегова охрана съобщи, че е спасила 366 мигранти, опитващи се да пресекат Средиземно море. Спасителен кораб е прихванал 73 мигранти, пътуващи в четири малки корабчета, в неделя, докато в събота от девет съда са изтеглени 293-ма души.
Изведени от конфликтите и крайна бедност в страните си, десетки хиляди мигранти се опитват да достигат до Испания и други южноевропейски страни всяка година, като пресичат Средиземно море в лодки за контрабандисти. Повечето от лодките са непригодни за открито море. ООН съобщи, че поне 636 мигранти са загинали, пресичайки Средиземно море досега т.г.
Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;