Космически подарък в чест на 100 годишнината от създаването на първата Република Армения и 2800 години от основаването на Еребуни- Ереван

27 май 2018-Нюз Фронт.

Необикновен подарък се готви за юбилейните тържества, посветени на двете големи за Армения дати.

По инициатива на петербургския благотворител Грачи Погосян в началото на тази година стартира символна акция, а именно изпращането на знамената на Армения и град Ереван в космоса, на космическо пътешествие.

 

 

Безусловно, самият Грачи Погосян не може да остави без внимание тези знаменателни събития, свързани с историята на Родината му. Първо, идеята си за изпращането на знамената на космическо пътешествие Погосян представя на първия вице-президент на Северо-Западното отделение на Федерацията по Космонавтика Олег Мухин, който подкрепя инициативата, отбелязвайки личния принос на Погосян в областта на космонавтиката.

След това, идеята е прегърната и от ръководството на Роскосмос за изпращането на знамената на МКС.

 

След това, Грачи Погосян се обръща за благословение на инициативата към Арменската Аполистическа Църква.

През месец февруари, по благословението на Архиепископ Езрас (Нерсиян), в резиденцията в Светия Първопрестолен Ечмиадзин Погосян е приет от Върховния Патриарх Католикос на всички арменци Герегин Втори.

 

Негово Светейшество одобрява и благославя необикновената инициатива за изпращането на знамената на Армения и Ереван в космоса.

На 2 март 2018, в сградата на посолството на Армения в Русия  Москва, по искане на генералният консул на Армения в Санкт-Петербург Грайра Карапетян, гостите са посрещнати от извънредният и пълномощен посланик на Република Армения Вардан Тоганян.

Именно тогава при него идват и Грачи Погосян и Героят на Русия, космонавт-изпитател Олег Артьомов, който ще се заеме с доставянето на флаговете на МКС.

В тържествена обстановка Вардан Тоганян и Грачи Погосян предават знамената с най-добри пожелания и напътсвеи слова за предстоящото, необикновено космическо пътешествие на знамената на Република Армения и град Ереван.

Важно е да се отбележи, че  Олег Артемьов («Роскосмос», Русия), на 21 март се отправя  на продължителна експедиция  МКС-55/56 в състава на екипажа на кораб «Союз МС-08» с астронавтите от  НАСА Ендрю Фойстел и Ричард Арнолд.

На борда на Международната космическа станция ги посреща Антон  Шкаплеров («Роскосмос», Русия), Скот Тингл (НАСА, САЩ) и Норишиге Канаи (JAXA, Япония).

Сега,предстои  знамената на Армения да направят поредна обиколка около планетата Земя в очакване да се върнат. Докато символите на Републиката пътешестват из космоса, в Армения се случват сериозни политически измения.

Очаква се руския космически екипаж да се върне обратно на Земята през септември. През месец октомври се очаква пристигането на делегация от Русия, в чийто състав ще бъдат космонавтите, които ще предадат тържествено знамената на ръководителите на Република Армения и град Ереван.

Автор: Дина НикиФорова

Превод: Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...