През миналата година броят на британците, които са подали заявления за получаване гражданство на Германия, е достигнал рекорден ръст — 7493 човека.
Както отбелязва The Times, ръстът в сравнение с 2016 година е 162 %.
Ако се сравнят двете години, то излиза, че повече от 10 хиляди поданици на Великобритания за това време на станали немски граждани, а това повече от двата пъти надвишава показателя за изминалите 15 години.
Много британци бързат да получат немски паспорти преди брекзита, защото сега, когато Великобрания все още е част от ЕС, те ще получат двойно гражданство.
Когато процесът на брекзита бъде завършен, вероятно ще им се наложи да се откажат от своето британско гражданство, за да получат новото, немско.
В Европа живеят над един милион британци, ако нямат паспорти за страните от ЕС, то те ще загубят правото си свободно придвижване и прочие свободи на гражданите от ЕС.

«Часовникът тиктака: до излизането на Великобритания от ЕС останаха само два месеца, а на немските власти могат да им е нужна половин година или повече, за да разгледат молбите за гражданство, предупреждава авторът на статията.
За да бъде получено немско гражданство, заявителят трябва да живее на територията на Германия минимум осем години, да мине през тест за познаване на езика и за общи познания.
В теста има 33 въпроса, сред тях има и такива: към кой орган на властта трябва да се обърнеш за документи за домашни животни, кога е завършила Втората световна война, как се казва канцлерът на Германия и с кои думи започва немският химн.
Както отбелязват работниците от учрежденията, които се занимават с въпросите за немско гражданство, те също за забелязали наплив от заявления от британски граждани, в това число такива, които са обречени на провал.
Например, някои бъркат и считат, че наличието на имущество на територията на Германия е достатъчно за получаването на гражданство, но това съвсем не е така, се казва в статията.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/news/record-7-500-britons-apply-for-german-passports-as-brexit-looms-m0zg75hzv

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;