Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че Русия агресивно

се опитва да укрепи позициите си на Балканите и администрацията на президента Тръмп смята да се противопостави на това, предава БГНЕС.

„Заплахата от това, че руснаците продължават агресивно да засилват своето влияние на Балканите е реална и ние сме длъжни да противодействаме“, каза той на изслушване пред сенатската комисия по външните работи.

Според един от сенаторите „Русия открива нов фронт на Балканите, действайки по сценария на хибридната война, който използвала в Украйна — подкупване на медии, подкупване на официални правителствени фигури, опити да се сдобие с договори за доставка на нефт и газ“.

Сенаторът отбеляза, че в същото време в проектобюджета на Държавния департамент за финансовата 2019 г. разходите за помощ на редица балкански страни са намалени, в това число за Албания, Македония, Босна и Херцеговина.

Според него това може да се възприеме от Русия като сигнал, че САЩ нямат интерес към този регион.

Помпео увери сенатора, че „отделя много време за този въпрос“.

„Сигурен съм, че руснаците, ще видят, че в крайна сметка ние не правим това, за което говорите /намаляване на вниманието към Балканите/, подчерта той.

Вчера в изказване пред комисията по външните работи в Камарата на представителите в Конгреса Помпео заяви, че Русия „усърдно работела за дестабилизиране на ситуацията на Балканите“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;