Личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Коен тайно получил минимум

$400 тыс. за организиране на преговорите на президента на Украйна Петро Порошенко с американския лидер, съобщава ВВС, позовавайки се на свои източници в Киев.

Според източниците, плащането е било организирано чрез посредници, действащи от името на украинския лидер. Коен, въпреки американското законодателство, не се бил регистрирал в САЩ като лице, представляващо интересите на Киев.

Скоро след срещата на Тръмп с Порошенко през юни украинското антикорупционно ведомство прекратило разследването по отношение бившия глава на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт.
На снимката: Манафорт
Високопоставен сътрудник от украинските спецслужби от администрацията на президента на Украйна споделил пред ВВС за събитията преди визитата на Порошенко във Вашингтон.
Според него, на украинската страна й трябвали услугите на Коен, защото украинските лобисти и посолството не успели да организират за Порошенко практически нищо, освен кратка фотосесия с Тръмп.
На снимката: антируска акция в Киев
Порошенко, обаче, спешно се нуждаел от среща, която трябвало да бъде представена като «преговори».
По тази причина, според източника на тв канала, украинският лидер взел решение да установи неофициален канал за достъп до Тръмп.
Изпълнението на задачата било поставено пред бившия помощник на президента, който помолил за съдействие един украински депутат.
Той на свой ред се възползвал от наличните си връзки с еврейската благотворителна организация
Chabad of Port Washington.
На снимката: Макъл Коен
В резултат веригата стигнала до адвоката на Тръмп Майкъл Коен, който получил  $400 хиляди.
По данни на друг източник на телевизията, Коен получил не 400, а $600 хиляди.
Макар пресслужбата на президента на Украйна да отказала да коментира това, след това службата нарекла съобщенията «явна лъжа, клевета и фалшификация».
През юни миналата година, припомня ВВС, Порошенко можел само да гадае колко време ще му отдели Тръмп.
В Белия дом се говорело, че украинският президент ще бъде въведен в Овалния кабинет, когато Тръмп провежда съвещание със своите сътрудници.
Според високопоставен източник на ВВС, Коен получил пари, за да може Порошенко да има «повече време, а не само няколко неловки минути за обмяна на любезности и ръкостискания».
Независимо от това преговорите за организиране на срещата продължили до късно през нощта преди деня на самата среща.
Източникът отбелязва, че украинската страна била крайно недоволна, защото Коен взел «стотици хиляди долари» за нещо, което, както се оказало, не бил в състояние да реализира.
По тази причина до последния момент украинският президент не бил сигурен, че «няма да се окаже в унизителна ситуация».
«Хората от близкия кръг на Порошеко били поразени от следното: доколко мръсна била цялата тази сделка», споделил източникът на ВВС от Киев.
Порошенко отчаяно искал да се срещне с Тръмп заради доклада, публикуван във вестник
The New York Times. По данни на американското издание, главата на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт получавал милиони долари от «лица, представляващи руските интереси в Украйна».
След тази публикация Манафорт бил принуден да напусне поста си.
Според данни от няколко украински източници, това изтичане на информация се случило със съгласието на Порошенко, защото той бил сигурен в победата на изборите на Хилъри Клинтън.
«Ако нещата са били такива, то това е била катастрофална грешка: Украйна да подкрепи в американските избори губещия кандидат.
Независимо от това как се е случило това изтичане на информация, то е нанесло вреда на победителя — Доналд Тръмп», отбелязва ВВС.
Съдейки по всичко, предполага ВВС, Порошенко почувствал облекчение, когато той, широко усмихвайки се, приветствал Доналд Тръмп в Овалния кобинет.
След срещата украинският лидер се похвалил, че успял да се срещне с Тръмп по-рано от срещата на американския лидер с Путин.
Една седмица след преговорите между Тръмп и Порошенко Националното антикорупционно бюро обявило за прекратяване на разследването по отношение на Манафорт.
Макар Украйна да не закрила напълно делото Манафорт, то било предадено на прокуратурата. Там то било сложено «най-отдолу».
«Не сме получавали преки указания за закрием делото Манафорт, но е напълно очевидно, че нашето началство се опитва да му попречи», заяви по този повод за ВВС наблюдаващият делото прокурор Сергей Горбатюк
Според източника на ВВС в Киев, Порошенко направил на Тръмп своеобразен «подарък», за да не може в Украйна да бъдат открити повече никакви улики, които да бъдат предадени на американските следователи, водещи делото за вероятния «сговор» между членовете на предизборната кампания на Тръмп с Русия.
Според друг източник на телевизионния канал, Порошенко разбирал, че, ако не направи това, то той фактически би «се изплюл върху лицето на Тръмп».
Според доклада, подготвен от един от сътрудниците на западното разузнаване, в обкръжението на Порошенко считат, че са сключили с Тръмп своего рода «пакт за ненападение», прави изводите си ВВС.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://www.bbc.com/news/world-us-canada-44215656

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;