След напускането на бойците от ИДИЛ от тяхната последна крепост южно от Дамаск правителството на Башар Асад обяви, че в столицата вече е напълно безопасно, това се съобщава на сайта на немския телевизионен канал  N-TV.

Сирийската армия уверява, че Дамаск, неговите покрайнини и прилежащите към града райони са абсолютно безопасни.

За първи път от 2012 година целият регион отново се оказа под контрола на правителството на президента Асад, се отбелязва в статията.

По-рано Сирийският център за мониторинг за спазването правата на човека съобщи, че през нощта лагерът за бежанци в южните околности на Дамаск е бил напуснат от втората група бойци от ИДИЛ.

Преди това първата, по-малка група ислямисти се изтегли от града в посока към пустинния регион в източната част на Сирия, който все още е под контрола на екстремистките групи.

По данни на центъра за мониторинг, главният офис на който се намира във Великобритания, правителството на Сирия е съгласувало с бойците от ИДИЛ примирие и извеждане на техните въоръжени групи.

Правителството до момента не потвърждава тази информация.

Официалният представител на сирийската армия, обаче, съобщи, че според споразумението, примирието ще продължи до средата на понеделник, за да могат да се изведат жените и децата от районите, в които се водят боеве, а и те да бъдат прехвърлени на безопасно място.

По-късно представител на армията заяви, че сирийските военни са «отстранили» голям брой бойци от ИДИЛ и по такъв начин са върнали контрола над няколко райони на Дамаск.

По данни на центъра за мониторинг, около 1600 бойци и мирни жители са били изведени от града на 32 автобуса. Всичко това е било извършено през нощта и тайно, защото правителството не е искало да потвърди, че е водело преговори с представители на ИДИЛ, твърдят активисти.

Както припомня изданието, правителствените войски са започнали настъплението над последната крепост на ИДИЛ в Дамаск на 19 април.

Оттогава в съответните региони на града са загинали 250 сирийски военни, 233 ислямисти и 60 граждански лица, уверяват от центъра за мониторинг, позовавайки се на показания на очевидци.

Трудно е да се провери тази информация, отбелязва немският телевизионен канал  N-TV.

В средата на април правителството вече си върна контрола над Източна Гута след два месеца кръвопролитни настъпления срещу метежниците, се съобщава в статията.

Ислямистите са били принудени да си заминат също и от други градове в околностите на столицата.

Болшинството бойци и техните роднини след преговори с правителството се отправиха към последните метежни области в северна Сирия.

Според информация от центъра за мониторинг, ИДИЛ контролира в страната само 3 % от територията, в това число селищата до иракската граница.

По данни на активисти, кюрдско-арабският съюз с подкрепата на френските и американските въоръжени сили в края на седмицата се е придвижил към това последно убежище на ИДИЛ източно от Ефрат.

От другата страна на границата безопасността на настъплението бе обезпечавана от иракската армия, съобщава  N-TV.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.n-tv.de/politik/Assad-Regime-erklaert-Damaskus-fuer-sicher-article20444321.html

Тагове: ; ; ;