Италианските партии «Лига на Севера» и «Движение пет звезди», които този дни трябва да сформират новото правителство на страната, представиха проект за държавна програма, който «сериозно ще изпили нервите» на брюкселските политици, пише  Die Welt.

Той съдържа икономически изявления, които подриват самите основи на ЕС.

Но главното — в нея се говори за намеренията на бъдещите власти да установят тесни отношения с Русия, подчертава авторът на статията.

След като «приятелите на Русия» не успяха да дойдат на власт в страните от Централна Европа, например във Франция и Австрия, те успяха да направят това в държава, който бе един от съоснователите на ЕС и притежава третата по големина икономика в Европа, недоумява немският журналист и нарича случващото се «триумф на Путин в Италия».

Във външнополитическата част на своята програма италианските «популисти» наричат Русия не «заплаха, а търговски и икономически партньор», продължава изданието.

Те настояват за «незабавна отмяна на антируските санкции» и за «връщането на статуса на Русия за стратегически партньор при решаването на регионалните кризи» в Сирия, Либия и Йемен.

Италия отдавна подкрепя относително тесните отношения с Русия, припомня авторът.

Бившият премиер на страната Силвио Берлускони се сприятели с руския президент Путин.

Управляващите до момента социалдемократи по-скоро провеждаха умерена политика по отношение на Москва.

Но всички те никога не са поставяли под въпрос сътрудничеството с ЕС.

Сега в тази голяма европейска старана националистическите и евроскептичните партии за първи път обърнаха гръб на Брюксел и погледнаха към Москва, подчертава авторът.

Двете партии искат фундаментални реформи в ЕС.

Става дума за промени в икономическата и финансовата политика на ЕС, които да позволят на потъващата в дългове Италия да харчи повече пари.

Популистите също искат преразглеждане на миграционната политика.

Те искат да се ограничи властта на евробюрократите и да се разширят пълномощията на Европарламента, обясняваDie Welt.

Официална реакция на Еврокомисията на този етап няма, но при всички положения ЕС ще се наложи да води преговори с новите италиански власти, а те няма да бъдат лесни.
Защото в качеството си на лост за въздействие Рим може да използва и миграционната криза, а и своята близост до Русия, обяснява изданието.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.welt.de/print/welt_kompakt/print_politik/article176480470/Putins-italienischer-Triumph.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;