За най-голямо неудоволствие на САЩ, Русия си върна позицията сред най-крупния международен играч в Близкия Изток — при това много представители на арабската младеж оценяват това положително.

Според допитването, проведено сред арабската младеж  (2018 Arab Youth Survey), САЩ за първи път са излезли от петицата най-крупни съюзници на арабските страни, падайки до 11 позиция.

Русия зае четвърто място, превръщайки се в единствената неарабска страна, влязла в редовете на петте държави, заслужили най-голямо одобрение на близкоизточната младеж.

Както показва допитването, налице е рязко понижаване на доверието към САЩ: болшинството арабски младежи вече виждат в лицето на Вашингтон противник — при това тяхното отношение към Русия продължава да се подобрява.

Говорейки за толкова рязка промяна, при която две световни държави всъщност си смениха местата, не бива да не се обсъжда контекстът, който обуслови случващото се.

Да си спомним, че до Четвъртата арабско-израелска война през 1973 година («войната на Съдния ден») Русия играеше в Близкия Изток важна роля, но след това САЩ започнаха да заемат ключови позиции в регионалната дипломация и направиха Египет свой съюзник.

След разпада на СССР Русия като участник в международната политика фактически напусна Близкия Изток.

Независимо от това, когато САЩ под ръководството на Обама започва да се отказва от своите лидиращи позиции в Близкия Изток, Москва се възползва от ситуацията и се намеси в регионалните процеси, извършвайки военно нахлуване на територията на Сирия през 2015 година, когато Русия заедно с Иран и Хизбулла предприе опит да спаси режима на Башар Асад, пише изданието.

Днес, когато победата на Асад вече се вижда на хоризонта, международните наблюдатели започнаха да говорят за първата успешна международна намеса в случващото се в арабския свят от времето на освобождението на Кувейт през 1991 година.

Независимо от това, че младите араби недолюбват режима на Асад, Русия си създаде образа на силна и решителна държава, надежден съюзник, гарант за стабилността и държавния суверенитет, а също на страна, способна да побеждава.

Нищо не съдейства така за успеха в бъдеще, както успехите в миналото, пише изданието.

Русия извлича полза от региона от начина, по който тя се различава от САЩ.

Както за привържениците, така и за недоброжелателите на Америка връщането на Москва в Близкия Изток в качеството й на важен регионален играч открива пътищата към цяла поредица от многообещаващи варианти за развитие на събитията.

Дори някои от най-преданите съюзници на САЩ в региона установяват по-тесни връзки с Русия като алтернативен доставчик на въоръжение.

Напълно е възможно интересът на Саудитска Арабия към руския зенитно ракетен комплекс С-400 да е искрен.

По този начин Саудитска Арабия се опитва да осъществи натиск върху Вашингтон, за да може най-накрая да постигне доставки на американските системи за противоракетна отбрана  THAAD.

Днес Ер Рияд както никога по-рано се нуждае от тези установки, защото те позволяват на страната да сваля ракетите, изстреляни от йеменските метежници-хусити.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:http://www.arabianbusiness.com/396282-role-reversal-for-two-global-powers-us-russia-in-the-eyes-of-arab-youth

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;