Независимият кандидат за президент на Турция, лидерът на партията Vatan («Родина») Догу Перинчек заяви, че ако победи на изборите за държавен глава, страната ще излезе от НАТО.

Това той сподели в интервю за РИА Новости.

Според него, алиансът вижда враг в лицето на Анкара, независимо от това, че Турция е част от Северноаталнтическия алианс от 1953 година.

«САЩ помагат на терористичните кюрдски организации, снабдяват ги с оръжие, затова Турция и САЩ вече са в неприятелски отношения», цитира агенцията думите му.

Перинчек поясни, че ако победи «американските самолети от авиобазата Инджирлик ще си отлетят у дома, а самата база напълно ще премине под контрола на турските военни».

Политикът добави, че през март Израел, Гърция, Кипър и САЩ са провели в източното Средиземноморие учения, насочени срещу Турция.

75-годишният маоист Догу Паринчек е за развитието на приятелски отношение с Пекин и Москва, той призовава още да се прекрати взаимодействието с Брюксел.

Политикът е бил в затвора по обвинение за организиране на държавен преврат през 2007 година.

Той активно е против признаването на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година.

Намирайки се в Швейцария, той нарече геноцида над арменците «голямата европейска лъжа».

Местният съд го счете за виновен за расова дискриминация и го осъди на 90 дена затвор и глоба в размер на три хиляди швейцарски франка.

Европейският съд по правата на човека призна решението на швейцарските власти за незаконно, отбелязвайки, че съдът е нарушил правото на изразяване на Перинчек.

Синът на Перинчек Мехмет е професор по история, който прекрасно владее руски, той е автор на книга за отношенията между двете страни (Русия и Турция) по времето на Османската империя.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;