Оповестеният вчера британски парламентарен доклад за «мръсните пари» от Русия на острова предизвика ответна реакция от Кремъл, който видя в него доказателство за русофобската истерия, обхванала Великобритания, предаде Ройтерс, съобщи БТА.
  «Това не е нищо друго освен поредната стъпка в една враждебна, нечестна конкуренция», каза говорителят на руския президент Владимир Путин — Дмитрий Песков, пред журналисти в Москва днес.  
   

Според Песков, цитиран от ТАСС, в Кремъл са уверени, че Лондон сам е провокирал антируската истерия чрез инцидента около отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му на Острова.
Той коментира доклада на влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент, която поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от «корумпирани» руски пари, които нахлували в Лондон.

Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада.

Говорител на Мей, цитиран от Ройтерс, каза днес, че Великобритания смята да реши проблема с руския паричен поток към Лондон, който е предпочитано място за руските олигарси да влагат и изпират парите си.

  «Вие виждате, че тази русофобска вълна е провокирана не от някакви събития спрямо Великобритания и нейни граждани, а от провокация, устроена от самата британска страна — имам предвид т. нар. дело Скрипал», подчерта Песков. 

Великобритания е решена да се заеме с проблема с «мръсните пари», заяви днес говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.
Той увери, че Великобритания играе водеща роля в глобалната борба срещу незаконното финансиране.
Говорителят на Мей отказа да коментира въпроса защо все още не е подновена визата на руския милиардер Роман Абрамович.

Тагове: ; ; ; ; ;