Новото правителство на Италия публикува икономическа програма, която настоява ЕС да ликвидира 250-милиардния национален дълг и да освободи страната от редица ограничения.

В противен случай италианците заплашват да напуснат зоната на еврото и да се върнат към лирата.

Лидерите на партиите «Движение 5 звезди» и «Северната Лига», събрали по време на изборите на 4 март най-голям брой гласове, се споразумяха по основните принципи на икономическата политика на коалиционното правителство.

Те са убедени, че излизането от икономическия застой ще бъде факт не на базата на либералните ценности, а на базата на «инвестиции и експанзионистична стратегия».

КАКВО ИСКА ИТАЛИЯ

През 2017 година италианската икономика добави само 1,5% — при 2,5% в цялата еврозона.

В първата половина на годината ръстът в земеделието е 1.4 % годишно, макар в целия ЕС да се запазват предишните темпове от 2.5 %.

За да се справят със ситуацията, лидерите на победилите партии предлагат да се използва целият набор от фискални стимули, които са в разрез с консервативните принципи на Европейската централна банка.

Революционните идеи са твърде скъпоструващи.

Намаляването на подоходния данък за компаниите и физическите лица до 15 % рязко увеличава техните инвестиционни възможности, но ще съкрати доходите в бюджета до 80 милиарда евро на година.

Отказът от пенсионната реформа ще отслаби социалното напрежение, но това е загуба на още 15 милиарда.

Отказът от повишаването на данъка ще гарантира минус 12.5 милиарда.

В резултат се получава цифрата — повече от 100 милиарда евро.

Държавният дълг на Италия е  131,8% от БВП, най-високият показател в ЕС след Гърция.

А по правилата на ЕС държавният дълг не бива да превишава 60 % от БВП.

Италианците сами разбират, че, нарушавайки едно правило,  нарушават и второто — за размера на дефицита в държавния бюджет не повече от три процента.

На този етап ситуацията е търпима — по данни на националната статистическа агенция  Istat, дефицитът в италианския бюджет за 2017 година е 2.3 % от БВП.

Но в случай на реализиране на плановете на новата коалиция този показател съществено ще надхвърли 3-процентната бариера.

Затова лидерите на водещите партии по-рано издигнаха две искания до ЕС.

Първо, Европейската централна банка да ликвидира 250 милиарда евро от италианския дълг.

Второ, да се отменят ограниченията за нивото на държавния дълг и дефицита в бюджета, които, според италианците, отдавна вече са само на книга.

«Франция в последните десет години е надхвърлила предела на дефицита, дълговете на Франция и Испания са повече от 60 % от БВП», посочва икономическият представител на «Северната Лига» Клаудио Борги.

Италианците предупреждават: ако Брюксел не изпълни техните искания, страната ще излезе от еврозоната и ще се върне към националната си валута.

Черновият вариант на коалиционното споразумение между партиите «5 звезди» и «Северна Лига» дори предполага конкретни технически процедури, позволяващи страната да се избави от еврото и да възстанови валутния си суверенитет.

Пазарите възприеха тези изявления крайно сериозно: доходността на италианските държавни облигации скочиха само за един ден с 16 пункта — рекорд за 14 месеца.

Основният фондов индекс на Италия  FTSE MIB за два дена падна с 3.5 % и продължава да пада — т.е. инвеститорите разпродават акции на италиански компании.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;