Президентът на Литва Далия Грибаускайте призова президента на Сърбия Александър Вучич да се придържа към обща с ЕС позиция по отношение на Русия.

Според нея Сърбия не подкрепя антируските санкции и ежегодно участва в провеждани на територията на Русия съвместни учения, предава литовският информационен портал Delfi, цитиран от Агенция Фокус.

„Бъдещето на Сърбия в състава на ЕС зависи от нейните усилия и политическа определеност да върви в една посока с Европа.

Макар и Сърбия да признава териториалната цялост на Украйна, тя не се присъедини към санкциите по отношение на Русия, участва в организирани от Русия военни учения“, пише в официално заявление на литовското президентство. 

Освен това Грибаускайте изрази надежда за „по-надеждна защита на чуждестранните инвестиции в Сърбия“.

Според администрацията на президента в момента литовските компании са инвестирали в Сърбия повече от 15 милиона евро.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната му може напълно да разчита на руския президент Владимир Путин, защото той неведнъж е оказвал помощ в сложна ситуация, предава в същото време РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Добре го познавам и го уважавам много. Той е много интелигентен човек. Знам, че Сърбия може да разчита на него. Три пъти наистина се нуждаех много от неговата помощ и трите пъти успях незабавно да се свържа с него по телефона“, заяви Вучич.

Той допълни, че по време на срещите с Путин нито веднъж не е чул от него възражения относно желанието на Сърбия да влезе в ЕС.

„Разбира се, влизането в НАТО би било проблем за Русия, но подобен въпрос не е поставян ,защото Сърбия иска да остане неутрална във военно отношение“, допълни Вучич.

Според него Сърбия никога няма да забрави дружбата с Русия и няма да се присъедини към европейските санкции.

Тагове: ; ; ;