Русия разширява международната география на полетите на свръхзвуковите си ракетоносци, заяви в интервю за вестник  «Красная звезда» командващият далечната авиация на ВКС на Русия Сергей Кобилаш след срещата си със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев.

Те обсъдиха развитието на инфраструктурата на авиобазата в град Енгелс в Саратовска област, полетите по плана за стратегическо сдържане в зоните на националните интереси на Русия и въпросите за борбата с международния тероризъм.

«Полетите, които се изпълняваха от екипажите на стратегическите ракетоносци на екватора, в Индонезия, говорят за това, че спектърът на задачите се увеличава заедно с диапазона на тяхното направление и летищата, на които ни е поставена задачата да обозначим присъствието си», каза Кобилаш.

ЗАСИЛВАНЕ ЗАЩИТАТА НА АРКТИКА

Според думите на Кобилаш, Русия засилва защитата на Арктика с помощта на свръхзвуковите ракетоносци Ту-160.

«За този година планираме в Анадир още самолети Ту-160. Сега Арктика има за нас стратегическо значение, затова ние усвояваме нови летища и изделия, които ще ни позволят да обезпечим сигурността на страната откъм морските граници и в това направление», каза командващият, добавяйки, че през миналата година Ту-160 за първи път са извършили кацане в Анадир и Воркут.

МОДЕРНИЗАЦИЯ НА БАЗАТА В ЕНГЕЛС

Освен това, Кобилаш съобщи, че на авиобазата за стратегически ракетоносци в Енгелс ще бъдат изградени нови щабове и сгради.

Той уточни, че по време на първия етап от модернизацията пистата е получила ново покритие от съвременни материали, в авиобазата е създаден и нов комплекс за зареждане с гориво.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;