Хипотетичният отказ на Берлин от «Северен поток-2» не гарантира ръст на импорта на сгъстен газ

от САЩ, заяви министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер.

«САЩ търсят пазар на сгъстения си газ. Ние се отнасяме с разбиране към това и сме готови да се погрижим за същото, за да може този газ да достига до Германия.

Но понастоящем той си остава значително по-скъп, отколкото газта, която се доставя по тръбопровода», заяви министърът в ефира на телевизионния канал ARD.

Алтмайер добави, че ако САЩ поставят начело собствените си икономически интереси, те трябва да бъдат готови към това, че европейците ще постъпват по аналогичен начин.

По-рано агенция Блумбърг, позовавайки се на заместник помощника на държавния секретар на САЩ Сандра Оудкирк съобщи, че в случай на по-нататъшно развитие на «Северен поток-2» Вашингтон може да разгледа ответни мерки в рамките на закона «За противодействие на противниците на Америка чрез санкции»(Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA).

Тя обясни позицията на САЩ с това, че изграждането на газопровода засилва зависимостта на Европа от руския газ.

«Северен поток — 2″

Проектът «Северен поток — 2″  предлага изграждането на две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубометра газ за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Новият тръбопровод се планира да бъде изграден редом до действащия «Северен поток».

Компанията-оператор на проекта  Nord Stream 2 AG вече получи разрешението, необходимо за изграждането на участъка на морския газопровод в териториалните води на Германия и приемния терминал в тази страна.

Разрешение също издаде и Финландия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;