Сирия, Украйна, случая „Скрипал“: на срещата между германския канцлер Ангела Меркел и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин ще бъдат обсъдени множество кризи.

Но има и една тема, която има потенциал за сближаването между Берлин и Москва, коментира телевизионния канал ARD., цитиран от Агенция Фокус.

По-рано тази седмица федералният министър на икономиката Петер Алтмайер направи интензивна обиколка – той пътува както до Киев, така и до Москва.

Целите му бяха изцяло работни: да се опита да разреши спора около газопровода „Северен поток 2“. Вече бе намекнато, че в рамките на срещата в Сочи лидерите на Германия и Русия може да постигнат решение относно споразумението за газопровода.

„Северен поток 2″ е допълнение към вече съществуващия „Северен поток 1″, който ще транспортира газ от Русия до Грайфсвалд в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Газопроводът минава през Балтийско море — и съответно през територията (и акваторията) на балтийските държави и Полша. САЩ имат сериозни притеснения и биха искали да видят, че „проектът няма да се осъществи», заяви представител на Държавния департамент на САЩ.

И Украйна протестира: очаква се газопроводът да спре транзита на природен газ през украинските тръбопроводи — бизнес, който генерира високи приходи за Киев всяка година. „Северен поток 2″ е много спорен и в Германия — не на последно място поради ролята на бившия канцлер Герхард Шрьодер в проекта, който е на държавната компания „Газпром».

Алтмайер демонстрира оптимизъм след пътуванията си. „След като канцлерът изясни, че „Северен поток 2″ няма да се осъществи, освен ако не бъде намерено решение, което да включва Украйна, в Москва и Киев също обърнаха страниците» , обяснява Матиас Шеп, изпълнителен директор на Германо-руската търговска камара. Но критиците се съмняват дали Русия се придържа към нея.

Встъпителното посещение на Федералния външен министър Хайко Маас миналата седмица в Москва също донесе малко оптимизъм. Той обяви, че ще организира нова среща в „нормандски формат“, за да бъде обсъден отново военният конфликт в Източна Украйна. Все още обаче няма отговор на отправената от него покана.

По много политически теми Германия и Русия са все още са на противоположни позиции и все още не е ясно как може те отново да се приближат един към друг.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;