Европейският съюз (ЕС) и Световната банка ще помагат на Западните Балкани със заеми. Това беше обяснено от бившия еврокомисар Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, съобщи Сега, позовавайки се на изявлението й пред Нова телевизия.

«Тези 10 милиарда, за които говорихме вчера, са от една страна финансиране, което идва от Комисията — около 1 млрд. грантове за подпомагане на развитието на инфраструктурата — физическа и дигитална, но и за изграждане на човешкия капитал в тези страни. Те са и финансиране от Международните банки за развитие. Третото е финансиране от самите страни. Това, което ние, международните финансови организации, ще поемем, в по-голямата си част са заеми при много изгодни условия», разясни Георгиева пред Нова телевизия.

По думите й «едва ли ние, българите, ще се бъркаме в джобовете за тези пари, за да помагаме». Защото това ще стане за сметка на фондовете. Нашето участие във фондовете е на нетен бенефициент, и то немалко», допълни тя. И добави, че България получава еквивалент на 4% от брутния си продукт от европейските фондове. Приблизително толкова е и растежът на България.

Според Кристалина Георгиева България има повод да се гордее с успеха, който беше постигнат вчера срещата на върха на ЕС и лидерите от Западните Балкани.

«Между самите страни на Западните Балкани има повече доверие и възможност да решават трудни въпроси. Между ЕС и Западните Балкани също има повече доверие», обобщи тя.

И добави, че трябва да се отвори пазарът на работна ръка към Западните Балкани, защото това ще засили сигурността в региона.

Тагове: ; ; ; ;