Българският премиер Бойко Борисов крачи нагоре и надолу по червения килим като широкоплещест портиер и чака.

Той чака онези, които пристигат в конвои с черни автомобили, облени в сини светлини, заради които улиците в София се превърнаха в алеи с полицейски служители. В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани Борисов покани ръководителите на държавите-членки на ЕС на неформална вечеря.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и върховният представител на ЕС Федерика Могерини. Всички те са тук. Така започва репортажът на германския «Ханделсблат» в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, предаде Инвестор.бг.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един — и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство», пише «Ханделсблат» и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство — «Съединението прави силата», съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план — поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзит.

Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък изданието и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата.

«По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани.

Да даде тласък на евроразширяването — това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг», отбелязва «Ханделсблат».

Френският президент Еманюел Макрон например иска реформа на ЕС — и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността.

Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер — Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ.

А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред», пише в заключение «Ханделсблат».

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;