След излизането на САЩ от международната ядрена сделка с Техеран Америка заплаши да въведе санкции срещу европейски компании, които извършват бизнес с иранската страна, съобщава  The Guardian, позовавайки се на изявление на членовете на администрацията на Доналд Тръмп.
Както пояснява изданието, съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън е дал да се разбере, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху своите сюзници, за да не напуснат те споразумението, които освободи Техеран от санкции в замяна на прекратяване на ядрената програма.
«Европейците ще видят, че това е за техен интерес и ще последват нашия пример», заяви той.
На уточняващият въпрос на журналист от CNN за това, означават ли неговите думи, че администрацията на Тръмп може да въведе санкции срещу европейските компании, Болтън заяви:
«Вероятно. Това за виси от поведението на техните правителства».
Както припомня изданието, в рамките на споразумението с Техеран европейските корпорации са подписали многомилиардни договори с иранската страна.
Американските санкции, които бяха отново въведени срещу Иран след излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма, не само забранянват на американските фирми да извършват бизнес с тази страна, но и блокират чуждестранните компании, които работят с Иран, достъпа до банковата и финансовата система на САЩ.
Държавният секретар Майк Помпео заяви в неделя, че богатствата, получени в Иран в рамките на ядрената сделка, «са съдействали за иранската пагубна дейност» в региона.
Той също не изключи въвеждането на санкции срещу европейските фирми.
«Действащият в момента режим на санкции много ясно дава да се разбере какви са изискванията», заяви Помпео за канал  Fox News.
Както отбелязва  The Guardian, решението на Тръмп да свие ядрената сделка е било посрещнато с рязка критика от страна на европейските лидери, които са обещали да изпълнят своята част от задълженията.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.theguardian.com/world/2018/may/13/us-sanctions-european-countries-iran-deal-donald-trump

 

Тагове: ; ; ; ; ;