Европейският съюз обяви от София твърд отпор срещу политиката на президента Доналд Тръмп по въпроса за Иран и тарифните ограничения на търговията.

Лидерите на 28-те държави се разбраха да продължат да се придържат към споразумението с Иран от 2015 г. за неговата ядрена програма, щом и Техеран е решен да го спазва.

Френският президент Еманюел Макрон обърна внимание, че ако Европа се изтегли от споразумението, на нейно място в района ще проникне влиянието на Русия и Китай.

Освен това ръководителите на държавите от ЕС изразиха готовност да водят търговски преговори със САЩ единствено ако Вашингтон предложи безсрочно неограничено изключение за ЕС от тарифните си мерки.

На пресконференция след края на европейската среща на високо равнище председателят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер с категоричен тон показаха, че не се плашат от натиска на Тръмп.

«Ако САЩ изпълнят това условие, ЕС е готов да започне търговски преговори, които да обхващат вноса на втечнен газ, сътрудничество между регулаторите, реформа на Световната търговска организация, достъп до пазарите на индустриални продукти, като например автомобили. Но няма да преговаряме с дамоклев меч над главите», отсече Юнкер.

«Когато погледнем към последните решения на президента Тръмп, някой може да се запита — с приятели като тези кой има нужда от врагове?

Ако говорим честно, Европа трябва да бъде много благодарна на президента Тръмп. Благодарение на него се отървахме от всичките си илюзии», заяви Туск завчера на срещата на ЕНП по адрес на американския президент:

На пресконференцията той доразви мисълта си, като отбеляза, че е голям проблем приятелят ти да е непредсказуем.

«А именно такива са отношенията ни със САЩ сега», поясни той.

За отношенията с Иран Туск заяви, че ЕС е готов да задейства европейския регламент за защита срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, за да отбранява интересите на европейските компании, и особено на малките и средни предприятия, работещи с Техеран.

«Позволяваме на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран.

ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран, за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти», добави Юнкер.

Светослав Терзиев, Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;