На 3 май на фона на много неблагоприятни политически събития се състоя  четвъртото заседание на Съвета за асоцииране Молдова — ЕС с участието на молдовския премиер Павел Филип.

Това е свързано с факта, че действащият безвизов режим завършва през 2020 година.

Не може да не се отбележи, че докато президентът Игор Додон и Партията на социалистите на Молдова постоянно осъществяват успешни отношения с Русия, същият този термин «без виза» беше последният коз за прозападните политици в страната, особено когато гръмогласиният слоган «Днес ни приеха за асоцииран член — утре ще ни приемат в ЕС!» замина в небитието, а молдовските производители претърпяха крах на европейския пазар.

В името на справедливостта трябва да отбележим, че отмяната не е де юре. Въпросът по-скоро е политически и официалното обявяване за отмяната на мантрата «без виза» се оказа в епицентъра на един съвсем приличен скандал.

Затова наличният безвизов режим започнаха да го модифицират, мотивирайки промените с въпроса за сигурността на Европа.

ЕС въвеждат електронната система за сигурност  European Travel Information and Authorisation System или просто ETIAS. Благодарение на нововъведението от 2020 година, за да влязат в страните от ЕС, гражданите на Молдова ще трябва да преминат през регистрация в системата и да заплатят 7 евро.

Информация за разрешението за влизане трябва да се очаква в рамките на 72 часа.

«Това не е ново предложение. Еврокомисията работи над това от 2008 година, заяви по-рано членът на Комитета LIBE Майкъл Бони. – Основната цел на  ETIAS е събирането на информация за съответствието на чуждестранните граждани относно следния казус: създават ли те заплаха за сигурността.

Тези стъпки се предприемат от ЕС в отговор на повишения риск от терористични атаки в европейските страни».

Както се казва в статията на австрийското издание Die Presse, в момента правителствата на страните от ЕС и Европарламента подготвят обширен списък от въпроси, на които се налага да отговарят чужденците.

Предполага се, че формулярът ще включва в себе си не само обичайните въпроси.

Ако някой има сериозни заболявания, ще му се наложи да отговаря на редица допълнителни въпроса.

Както е видно, визовият режим от системите ETIAS се различава само с цената на въпросите.

Експертите прогнозират, че това е само началото на процеса на внедряване и по-нататъшният процес на авторизация само ще се усложнява.

За сравнение си струва да припомним американския аналог на ETIAS – ESTA, където процедурата по регистрацията не е никак лесна за неопитния ползвател.

В скоро време гражданите на Молдова ще разберат, че всички обещания на политиците, обещаващи на хората «Европа», не струват и пукнат грош.

От началото на «eвроинтеграцията» изминаха вече четири години.

Но към гласа на разума хората се вслушват едва в края, когато затихват гръмогласните обещания на Плахотнюк или Филип.

Би било напълно очаквано, ако споразумението за «асоциация» с ЕС няма никакво отношение към влизането в ЕС.

Това е само своеобразна система за контрол и надзор над страните от ЕС.

Както и инструмент за завземането на молдовския пазар.

Асортиментът на европейските стоки на молдовския пазар расте, но републиката така и не е укрепила позициите си в рамките на зоните за свободна търговия с ЕС (DCFTA).

А темата за разширяването на пазара беше в списъка на ключовите сред пропагандните тези в методичните указания на западните собственици.

 Украйна клъвна на същата въдичка.

Какво остава за Молдова в резултат?

Брюкселски срещи, превърнали се в скучна традиция, където цяла плеяда от политици с лицемерни усмивки си правят селфита на фона на знамена.

В името на това страната трябва да е готова да се обърне срещу сътрудничеството си с Русия?

Отговорът е очевиден.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ;